Γενικά υγιή τα οκτώ αγόρια που έχουν διασωθεί στην Ταϊλάνδη

Τα οκτώ αγόρια που έχουν διασωθεί από το πλημμυρισμένο σπήλαιο στην Ταϊλάνδη έχουν υψηλό ηθικό και είναι γενικά υγιή, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος, ενώ οι δύτες προσπαθούν να να απεγκλωβίσουν τα τέσσαρα αγόρια και τον προπονητή τους που παραμένουν στην σπηλιά.

Δύο από τα οκτώ αγόρια πάσχουν από μόλυνση στο αναπνευστικό σύστημα, αφότου έζησαν 15 με 16 ημέρες βαθιά στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ. Ωστόσο, για την ώρα δεν έχουν πυρετό και σε γενικές γραμμές βρίσκονται σε καλή κατάσταση, είπε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας της Ταϊλάνδης, Τζεσάντα Τσοκντουμρονγκσούκ.

«Τα παιδιά είναι ποδοσφαιριστές, επομένως έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα», προσέθεσε. Είναι «υγιή και χαμογελαστά».

Ο κ. Τσοκντουμρονγκσούκ διευκρίνισε ωστόσο πως οι υπηρεσίες υγείας είναι πολύ προσεκτικές καθώς περιμένουν τα αποτελέσματα όλων των εξετάσεων στις οποίες έχουν υποβάλει τα αγόρια, καθώς θέλουν να αποκλείσουν κάθε ενδεχόμενο μολυσματικής ασθένειας.

Συνεπώς, θα μεσολαβήσουν τουλάχιστον επτά ημέρες έως ότου τα πρώτα παιδιά να λάβουν εξιτήριο, είπε. Οι γονείς έχουν κατορθώσει να επισκεφτούν κάποια από τα παιδιά μια φορά, αλλά τα είδαν μέσα από προστατευτικό τζάμι, είπε ο αξιωματούχος.

Η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έχει προσφέρει στα 12 παιδιά, που αγωνίζονται για την εφηβική ποδοσφαιρική ομάδα «Αγριόχοιροι», θέσεις στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλου που θα λάβει χώρα την Κυριακή. Ωστόσο, δεδομένων των μέτρων πρόληψης που λαμβάνουν οι γιατροί, δεν φαίνεται πως τα αγόρια θα προλάβουν να μεταβούν στην Μόσχα.

Η τρίτη φάση της επιχείρησης για τους πέντε που βρίσκονται στο σπήλαιο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, πριν αρχίσει νέος κύκλος κακοκαιρίας που θα αυξήσει επικίνδυνα την στάθμη του νερού.

Ο επικεφαλής των επιχειρήσεων διάσωσης ανέφερε χθες Δευτέρα ότι τα σωστικά συνεργεία ενδέχεται να χρειαστούν περισσότερες από 20 ώρες, για να σχεδιάσουν εκ νέου την επιχείρηση και να ανεφοδιάσουν τις φιάλες με το οξυγόνο».

Επισήμανε ότι όλα εξαρτώνται από τον καιρό και το ενδεχόμενο νέων ισχυρών βροχοπτώσεων.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Πραγιούτ Τσαν-ότσα, επισκέφθηκε τους γονείς των παιδιών σε μία προσπάθεια να τους εμψυχώσει.

«Δεν έχει σημασία πόσα ξοδεύουμε για να βγουν τα παιδιά, κανείς δεν διαμαρτύρεται για αυτό. Η ζωή είναι η πιο σημαντική», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ζήτησε επίσης να του επιτραπεί από τους γιατρούς να επισκεφθεί τα αγόρια που έχουν ήδη σωθεί στο νοσοκομείο.
Πηγή: skai.gr