Κλείσιμο

Βρετανία: «Έκπληξη» και εκνευρισμός της Μέι για την παραίτηση του Τζόνσον

«Λυπημένη και λιγάκι έκπληκτη» δηλώνει η Τερέζα Μέι για την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησής της Μπόρις Τζόνσον στην επιστολή που του απευθύνει αποδεχόμενη την απόφασή του.

Σε ύφος που όπως επισημαίνουν πολιτικοί σχολιαστές είναι αυστηρό και προδίδει εκνευρισμό, η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου σχολιάζει ότι και ο κ. Τζόνσον είχε συμφωνήσει την περασμένη Παρασκευή μαζί με το υπόλοιπο υπουργικό συμβούλιο στην πρότασή της για τη μελλοντική εμπορική σχέση με την ΕΕ, την οποία ο παραιτηθείς υπουργός επικαλέστηκε ως λόγο για την κίνησή του.

Στην επιστολή η κα Μέι επισημαίνει ότι για μία παρατεταμένη περίοδο που ακολούθησε το δημοψήφισμα για το Brexit η συλλογική ευθύνη του υπουργικού συμβουλίου είχε ανασταλεί. Ως εκ τούτου επέτρεψε σε υπουργούς της σημαντικό περιθώριο έκφρασης προσωπικών απόψεων.

«Όμως η συμφωνία στην οποία καταλήξαμε την Παρασκευή σηματοδοτεί το σημείο όπου πλέον δεν ισχύει αυτή η συνθήκη, και εφόσον δεν μπορείς να παράσχεις την υποστήριξη που χρειαζόμαστε για να εξασφαλίσουμε αυτή τη συμφωνία προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι σωστό να παραιτηθείς», αναφέρει η κα Μέι προς τον κ. Τζόνσον.

Εν τω μεταξύ, μετά από τις παραιτήσεις του υπουργού και υφυπουργού Brexit και του υπουργού Εξωτερικών, η πρωθυπουργός έλαβε επιστολές παραίτησης δύο ακόμα στελεχών, των βουλευτών Κρις Γκριν και Κόνορ Μπερνς από τον ήσσονα ρόλο του κοινοβουλευτικού ιδιωτικού γραμματέα (των υπουργών Μεταφορών και Εξωτερικών αντίστοιχα).

Η κα Μέι αντιμετώπισε τη Δευτέρα το βράδυ τους Συντηρητικούς βουλευτές μέλη της λεγόμενης Επιτροπής 1922, στην οποία θα κατατεθούν εφόσον το επιδιώξουν οι υπογραφές των βουλευτών που θα ήθελαν να προκληθεί διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης κατά της πρωθυπουργού.

Τελικά η κα Μέι έφυγε μάλλον αλώβητη από τη συνάντηση, καθώς προειδοποίησε τους βουλευτές της ότι αν δεν τη στηρίξουν θα διακινδυνεύσουν να φέρουν στην εξουσία τον Τζέρεμι Κόρμπιν και το Εργατικό Κόμμα.

Μέχρι στιγμής, οι απαιτούμενες 48 υπογραφές για την πρόταση δυσπιστίας στο πρόσωπο της Τερέζα Μέι δεν έχουν συγκεντρωθεί, ωστόσο οι ισορροπίες στο Συντηρητικό Κόμμα είναι πλέον λεπτές και η κατάσταση εξαιρετικά ρευστή, όπως τονίζουν πολιτικοί αναλυτές.

Ορισμένοι ένθερμοι υποστηρικτές του Brexit στην κοινοβουλευτική ομάδα των Τόρις απέφυγαν να κλονίσουν περαιτέρω τη θέση της κ. Μέι λέγοντας ότι αυτό που θέλουν είναι αλλαγή στρατηγικής στο Brexit και όχι αλλαγή προσώπου στην ηγεσία του κόμματος ή της χώρας.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο