Κλείσιμο

Mission possible: Πώς γίνεται η διάσωση των παιδιών στην Ταϊλάνδη (infogr)

Mission possible. Από επιτυχία φαίνεται να στέφεται, μέχρι στιγμής, η διάσωση των 12 παιδιών και του προπονητή τους από δαιδαλώδες συγκρότημα σπηλαίων Ταμ Λουάνγκ. Μάλιστα, πολλοί θεωρούσαν αδύνατο τα παιδιά να διασωθούν άμεσα, κάνοντας λόγο για επιχείρηση που θα διαρκέσει ακόμα και μήνες. Έως τώρα έχουν διασωθεί οχτώ παιδιά, ενώ τέσσερα παιδιά και ο προπονητής τους παραμένουν στο σπήλαιο. 

Πώς όμως επιτυγχάνεται η επιχείρηση διάσωσης από τον φυσικό υπόγειο λαβύρινθο που είναι πλημμυρισμένος με νερό;

Graphic showing how the boys leave the cave
Όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο BBC –και παρουσιάζουν τα παραστατικά του γραφήματα- μια ομάδα 90 έμπειρων δυτών, 40 Ταϊλανδοί και 50 από άλλες χώρες, ένας εξ αυτών έχασε τη ζωή του, οδηγούν τα παιδιά μέσα στο σκοτάδι και τους βυθισμένους διαδρόμους προς το «στόμα» του σπηλαίου. 

Η διαδικασία περιλαμβάνει πεζοπορία, βάδισμα, αναρρίχηση και καταδύσεις με βάση τα σχοινιά καθοδήγησης που έχουν τοποθετηθεί ήδη.

Φoρώντας full face μάσκες
, οι οποίες είναι ευκολότερες για τους αρχάριους από τους παραδοσιακούς αναπνευστήρες, κάθε αγόρι συνοδεύεται από δύο δύτες, οι οποίοι φέρουν επίσης την παροχή αέρα του παιδιού.

A map of cave system where a group of Thai schoolboys are trapped

Σημειώνεται ότι η υγεία των πέντε ανθρώπων που παραμένουν παγιδευμένοι στο πλημμυρισμένο συγκρότημα σπηλαίων είναι «ακόμη καλή» όπως δήλωσε ο επικεφαλής επιχείρησης διάσωσης, αφού επιβεβαίωσε ότι τέσσερα ακόμη παιδιά απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια από το σπήλαιο.

Οι δώδεκα μικροί ποδοσφαιριστές παγιδεύτηκαν στο σπήλαιο πριν από δύο εβδομάδες μαζί με τον 25χρονο προπονητή τους.

Cave complex from above and cross-section


Πηγή: skai.gr - BBC