Κλείσιμο

Βρετανία: Το δοχείο Νόβιτσοκ αναζητούν οι αρχές μετά το θάνατο της 44χρονης

Το δοχείο που περιείχε την ουσία Νόβιτσοκ με την οποία ήρθαν σε επαφή η 44χρονη Ντον Στέρτζες και ο 45χρονος σύντροφός της Τσάρλι Ρόουλι στη δυτική Αγγλία αναζητούν οι Βρετανοί ερευνητές μετά το θάνατο της 44χρονης.

Ο θάνατος της Ντον Στέρτζες σημαίνει αυτομάτως ότι οι δύο Βρετανοί εκτέθηκαν σε μεγάλη ποσότητα του στρατιωτικού νευροτοξικού παράγοντα Νόβιτσοκ, σύμφωνα με την Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου.

Εκπρόσωπος της Αστυνομίας, δήλωσε ότι οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να εξακριβώσουν αν το τελευταίο κρούσμα Νόβιτσοκ σχετίζεται με την επίθεση εναντίον των Σκρίπαλ πριν από τέσσερις μήνες και αν η συγκεκριμένη ουσία είναι η ίδια που είχε χρησιμοποιηθεί τότε.

«Η έρευνα πρέπει να βασίζεται στα διαθέσιμα στοιχεία και μόνο στα γεγονότα. Η προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή είναι να εντοπίσουμε οποιοδήποτε δοχείο που πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτελεί την πηγή της μόλυνσης» σημείωσε ο Νιλ Μπάσου, ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής στη Βρετανία.

Εν τω μεταξύ, μετά το θάνατό της 44χρονης η αστυνομία διεξάγει πλέον έρευνα για ανθρωποκτονία.

Η 44χρονη Ντον Στέρτζες κατέληξε το βράδυ της Κυριακής μετά την έκθεσή της στην ουσία Νόβιτσοκ, στις 30 Ιουνίου, στη δυτική Αγγλία, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου ο Ρώσος διπλός πράκτορας Σεργκέι Σπρίπαλ και η κόρη του Γιούλια εκτέθηκαν στο ίδια ουσία, πριν από τέσσερις μήνες.

«Δεν είμαστε σε θέση να πούμε αυτή τη στιγμή αν ο νευρικός πράκτορας που βρέθηκε σε αυτό το περιστατικό συνδέεται με την επίθεση στον Σεργκέι και τη Γιούλια Σπρίπαλ», δήλωσε ο Νιλ Μπάσου.

Ο ίδιος είπε ότι περισσότεροι από 100 αστυνομικοί εργάζονται και αναζητούν όλες τις περιοχές όπου είχαν περάσει οι δύο Βρετανοί εννέα ημέρες προτού αρρωστήσουν. Η έρευνα επικεντρώνεται στα σπίτια τους και ένα πάρκο στο Σόλσμπερι.

Ο 45χρονος Τσάρλι Ρόουλι παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο του Σόλσμπερι.
Πηγή: skai.gr