Ντέιβις: Δεν προτρέπω άλλες παραιτήσεις, η Μέι μπορεί να επιβιώσει

Πεπεισμένος πως η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι μπορεί να επιβιώσει πολιτικά την αποχώρησή του από την κυβέρνηση δήλωσε ο πρώην υπουργός Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, λίγες ώρες αφότου υπέβαλε αιφνιδιαστικά την παραίτησή του.

Σε μια προσπάθεια θα αποκλιμακώσει τις ανησυχίες πως η παραίτησή του μπορεί να πυροδοτήσει ευρύτερη ενδοκυβερνητική εξέγερση με αφορμή τη στρατηγική της κ. Μέι για το Brexit, ο κ. Ντέιβις αποσαφήνισε σε συνέντευξη στο BBC πως δεν προτρέπει άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να παραιτηθούν.

Έως τώρα υπάρχουν διαρροές πως πέραν του κ. Ντέιβις έχει παραιτηθεί και ο υφυπουργός Brexit Στιβ Μπέικερ, χωρίς να είναι γνωστό εάν θα ακολουθήσουν κι άλλες έξοδοι.

Αιτία για την παραίτηση Ντέιβις ήταν η διαφωνία του με το σχέδιο της κ. Μέι για «μαλακή» έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα από το υπουργικό συμβούλιο την περασμένη Παρασκευή – κάτι που έμοιαζε τότε τεράστια πολιτική νίκη της πρωθυπουργού σε βάρος της ευρω-σκεπτικιστικής πτέρυγας της κυβέρνησης.

Στην επιστολή παραίτησής του, ο κ. Ντείβις ανέφερε πως οι επιλογές της κ. Μέι καθιστούν όλο και λιγότερο πιθανή την υλοποίηση των επιθυμιών που εξέφρασε ο βρετανικός λαός στο δημοψήφισμα του 2016, προειδοποιώντας μάλιστα πως υπάρχει κίνδυνος οι Ευρωπαίοι να ζητήσουν ακόμα περισσότερες παραχωρήσεις.

Μιλώντας στο BBC ο Ντέιβιντ Ντέιβις εξέφρασε την ελπίδα πως η παραίτησή του μπορεί να υποχρεώσει την κυβέρνηση να μην προβεί σε περαιτέρω υποχωρήσεις έναντι της ΕΕ.

Εξήγησε πως επέλεξε να αφήσει το πόστο του διότι θα όφειλε εκ της θέσεώς του να υλοποιήσει  πολιτικές με τις οποίες διαφωνούσε, κάτι που δεν ισχύει για άλλα μέλη της κυβέρνησης.
Πηγή: skai.gr