Βρετανία: Παραιτήθηκε ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit

Την παραίτησή του από τη βρετανική κυβέρνηση υπέβαλε αργά την Κυριακή ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις.

Ο κ. Ντέιβις, που συγκαταλεγόταν μεταξύ των πιο ένθερμων υποστηρικτών του Brexit στο υπουργικό συμβούλιο, πιστεύεται ότι οδηγήθηκε σε αυτή την κίνηση λόγω αντιρρήσεων που είχε με την πρόταση της πρωθυπουργού Μέι για τη μελλοντική εμπορική και τελωνειακή σχέση με την ΕΕ.

Μολονότι η πρόταση εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο την Παρασκευή μετά από δεκάωρη συνεδρίαση, μέσα στο Σαββατοκύριακο επικρίθηκε δριμύτατα από τους ευρωσκεπτικιστές βουλευτές των Συντηρητικών που θεωρούν ότι οδηγεί σε ένα «μαλακό» Brexit το οποίο παραβιάζει τη βούληση του βρετανικού λαού.

Η απόφασή του φέρεται να ακολούθησε συνάντησή του το απόγευμα στην Ντάουνινγκ Στριτ με την πρωθυπουργό.

Η παραίτηση Ντέιβις συνιστά μεγάλο πλήγμα για την Τερέζα Μέι, η οποία μόλις το Σάββατο πανηγύριζε για τη συμφωνία στο υπουργικό συμβούλιο.

Έρχεται δε την ώρα που πληροφορίες αναφέρουν ότι βουλευτές της συλλέγουν υπογραφές για να προξενήσουν διαδικασία αμφισβήτησής της, με κάποιους να δηλώνουν ανοιχτά ότι δε θα υπερψηφίσουν την πρότασή της για τη μελλοντική σχέση, εφόσον αυτή βέβαια γίνει δεκτή από την ΕΕ. Σημειώνεται ότι η κα Μέι ηγείται κυβέρνησης μειοψηφίας.

Τη Δευτέρα είναι προγραμματισμένη δήλωση της πρωθυπουργού στη Βουλή των Κοινοτήτων και αργότερα συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Συντηρητικών, που αποκτά πλέον επιπρόσθετη κρισιμότητα.

Η παραίτηση του αρμόδιου υπουργού δημιουργεί ασφαλώς ακόμα περισσότερες ανησυχίες για την προοπτική συμφωνίας με την ΕΕ, ενώ τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε  πάντως ότι, ανεξάρτητα από την παραίτηση Ντέιβις, θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται με τη βρετανική κυβέρνηση.  

 Ερωτηθείς μάλιστα για το αν η παραίτηση του Ντέιβις αποτελεί πρόβλημα, ο Μαργαρίτης Σχοινάς, εκπρόσωπος της Κομισιόν, απάντησε: «Όχι για εμάς. Θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε καλή τη πίστη με την πρωθυπουργό  Μέι και τους Βρετανούς διαπραγματευτές».  

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, τόνισε ότι «το χρονοδιάγραμμα, όπως όλοι γνωρίζουν, είναι στενό. Είμαστε διαθέσιμοι 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα», απέφυγε όμως να σχολιάσει την ίδια την παραίτηση του Ντέιβις.  

 Παράλληλα πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ συνομίλησε τηλεφωνικά χθες το απόγευμα με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.


Η Βρετανία θα βγει από την ΕΕ την 29η Μαρτίου 2019 και σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα η συμφωνία για τους όρους αποχώρησης και πρόγραμμα συμφωνίας για τη μελλοντική σχέση θα έπρεπε να έχει επιτευχθεί έως τα τέλη Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους.

Πολιτικοί σχολιάστε πάντως επισημαίνουν ότι ο κ. Ντέιβις είχε παραγκωνιστεί το τελευταίο διάστημα από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Είναι ενδεικτικό ότι την πρόταση που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ συνέταξε ο σύμβουλος της πρωθυπουργού επί του Brexit Όλι Ρόμπινς.

Ακούστε όλες τις ευρωπαϊκές ειδήσεις και εξελίξεις live ή on demand στη σελίδα του Euranet Plus.

Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο