Απεβίωσε η γυναίκα που δηλητηριάστηκε με Νόβιτσοκ στην νότια Αγγλία

Η 44χρονη Ντoν Στέρτζες, ένα από τα δύο άτομα που ήρθαν σε επαφή με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ το προπερασμένο Σάββατο στην νοτιοδυτική Αγγλία, κατέληξε το βράδυ της Κυριακής.

Ο θάνατός της σημαίνει ότι η αστυνομία διεξάγει πλέον έρευνα για ανθρωποκτονία.

Η 44χρονη Βρετανίδα και ο 45χρονος φίλος της Τσάρλι Ρόουλι, που ζούσε στο Έιμσμπερι, μόλις 12 χιλιόμετρα από το Σόλσμπερι, νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση στο Περιφερειακό Νοσοκομείο του Σόλσμπερι από τις 30 Ιουνίου. Η κατάσταση του 45χρονου εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται κρίσιμη.

Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Μητροπολιτικής Αστυνομίας Νιλ Μπασού χαρακτήρισε το θάνατο της Στέρτζες «σοκαριστική και τραγική είδηση», σημειώνοντας ότι αφήνει πίσω της τρία παιδιά.

Η διοίκηση του νοσοκομείου ζήτησε από τα μέσα ενημέρωσης να σεβαστούν τις ιδιωτικές στιγμές των οικείων της και για το λόγο αυτό ενημέρωσε πως δε θα δοθούν για την ώρα περισσότερες λεπτομέρειες για τις συνθήκες θανάτου.

Εν ευθέτω χρόνω θα διενεργηθεί και η νεκροψία νεκροτομή, αφού πρώτα κριθεί ότι είναι ασφαλές για τον ιατροδικαστή.

Η Αστυνομία θεωρεί ως επικρατέστερο σενάριο ότι το ζευγάρι των Βρετανών άγγιξε σε κάποιον περίπατο στο Σόλσμπερι κάποιο αντικείμενο που είχε έρθει σε επαφή με την ουσία Νόβιτσοκ.

Δεν είναι ακόμα σαφές εάν η Στέρτζες και ο Ρόουλι επλήγησαν από την ίδια παρτίδα που είχε χρησιμοποιηθεί στην επίθεση κατά των Σκρίπαλ στις 4 Μαρτίου, επίθεση που η βρετανική κυβέρνηση αποδίδει στην Ρωσία. Η Μόσχα αρνείται κάθε εμπλοκή.

Το αντικείμενο πιστεύεται ότι μάλλον είχε πεταχτεί σε σημείο που δεν περιλαμβανόταν στις ζώνες που απολυμάνθηκαν μετά την επίθεση στους Σκρίπαλ.

Τα σενάρια περιλαμβάνουν την πιθανότητα το αντικείμενο αυτό να ήταν μια σύριγγα, ένα φιαλίδιο, ένα δοχείο, μία πετσέτα ή κάποιο γάντι.

Η Αστυνομία επικεντρώνει την έρευνά της στην εύρεση αυτού του αντικειμένου, ελπίζοντας ότι ο κ. Ρόουλι θα αναρρώσει, όπως έκαναν ο Σεργκέι και η Γιούλια Σκριπάλ, ώστε να μπορέσει να δώσει κρίσιμες πληροφορίες.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο