Τουλάχιστον 5 νεκροί και 21 τραυματίες από εκρήξεις στο Μογκαντίσου

Tουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 21 τραυματίστηκαν σήμερα όταν ένοπλα μέλη της οργάνωσης Αλ Σεμπάμπ πυροδότησαν δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς στο κέντρο της πρωτεύουσας της Σομαλίας, της Μογκαντίσου, και εισέβαλαν σε κυβερνητικό κτίριο.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Reuters ότι είδε έντονη ανταλλαγή πυροβολισμών έξω από το κτίριο, το οποίο στεγάζει τα υπουργεία Εσωτερικών και Ασφαλείας και χρησιμοποιείται και από την αστυνομία.

Καπνός υψωνόταν από ένα φλεγόμενο αυτοκίνητο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για επίθεση αυτοκτονίας κοντά στο προεδρικό μέγαρο, ενώ μια δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε κοντά στο κτίριο.

Ο εκρόσωπος των στρατιωτικών επιχειρήσεων της ισλαμιστικής οργάνωσης Αμπντιασίς Αμπού Μουσάμπ είπε ότι μέλη της πραγματοποίησαν και τις δύο επιθέσεις και ότι κάποια άλλα μέλη παρέμειναν μέσα στο κτίριο. Ο ίδιος είπε ότι τα μέλη της σκότωσαν πάνω από 20 υπαλλήλους των δύο υπουργείων καθώς και προσωπικό ασφαλείας που φρουρούσε το κτίριο. Ωστόσο η Αλ Σεμπάμπ δίνει κατά κανόνα μεγαλύτερους απολογισμούς νεκρών σε σχέση με τις επίσημες αρχές της χώρας.

Ο αξιωματικός της αστυνομίας ταγματάρχης Μοχάμεντ Χουσέιν είπε ότι η δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε όταν ένα όχημα που μετέφερε μαχητές της οργάνωσης για να εισβάλουν στο κτίριο, μετά την πρώτη έκρηξη, πυροδοτήθηκε με τηλεχειριστήριο.

"Οι άνδρες της Αλ Σεμπάμπ πυροδότησαν την έκρηξη στο δεύτερο αυτοκίνητο με τηλεχειριστήριο και αφού προηγουμένως είχαν βγει από αυτό", είπε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι η σφοδρή ανταλλαγή πυρών συνεχίζεται στο κτίριο το οποίο έχει καταληφθεί.

Η Αλ Σεμπάμπ επιδιώκει την ανατροπή της υποστηριζόμενης από τη Δύση κεντρικής κυβέρνησης της Σομαλίας. Θέλει να εκδιώξει την ειρηνευτική δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης AMISOM και την εγκαθίδρυση μιας κυβέρνησης που θα βασίζεται στην αυστηρή ερμηνεία του ισλαμικού νόμου της σαρία.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ