Πομπέο: Πρόοδος στις συζητήσεις με την Β. Κορέα, αλλά χρειάζεται δουλειά

«Πρόοδο» σε «σχεδόν όλα τα κεντρικά ζητήματα» πέτυχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βόρεια Κορέα κατά τις διήμερες διαπραγματεύσεις που είχαν στην Πιονγκγιάνγκ, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, που ηγούνταν της αμερικανικής αποστολής.

Σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξε μεγάλη πρόοδος» ενώ σε άλλες «υπάρχει ακόμα δουλειά που πρέπει να γίνει», είπε ο κ. Πομπέο, σημειώνοντας πως τα υπό διαπραγμάτευση θέματα είναι «σύνθετα».

Στην ατζέντα των συζητήσεων, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, βρισκόταν το χρονοδιάγραμμα αποπυρηνικοποίησης του Βορρά και η αποκάλυψη όλων των πυρηνικών εγκαταστάσεων που διαθέτει η ασιατική χώρα, αν και ο κ. Πομπέο δεν διευκρίνισε το επίπεδο προόδου που υπήρξε σε αυτά τα μέτωπα.

Σημείωσε πάντως πως συζητήθηκαν ενδεχόμενα γύρω από την καταστροφή μονάδας κατασκευής κινητήρων για πυραύλους.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές τους, σε τεχνικό επίπεδο, στις 12 Ιουλίου, με αντικείμενο τον επαναπατρισμό λειψάνων αμερικανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στον Πόλεμο της Κορέας, μεταξύ 1950 και 1953.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ δεν συναντήθηκε με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιόνγκ-ουν, όπως είχε πράξει στις δύο προηγούμενες επισκέψεις το στην Πιονγκγιάνγκ φέτος. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κ. Πομπέο παρέδωσε επιστολή που απευθύνεται στον κ. Κιμ από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Οι διαβουλεύσεις έγιναν υπό τη σκιά εκτιμήσεων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών πως ο Βορράς έχει συνεχίσει ή επιταχύνει τις εργασίες σε ορισμένες πυρηνικές εγκαταστάσεις μετά την σύνοδο κορυφής Κιμ - Τραμπ στις 12 Ιουνίου, στην Σιγκαπούρη, με τον κ. Πομπέο ωστόσο να εμφανίζεται καθησυχαστικός για τις προθέσεις της Πιονγκγιάνγκ.

«Κανείς δεν έχει υποχωρήσει» από την κοινή δήλωση Τραμπ και Κιμ που θέτει ως στόχο την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. «Ο πρόεδρος Κιμ […] παραμένει δεσμευμένος», προσέθεσε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Πηγή: skai.gr