Κλείσιμο

Φωτιά βλέπουν οι Γάλλοι πίσω από τη συντριβή της EgyptAir νότια της Ελλάδας

Σε πυρκαγιά στο πιλοτήριο αποδίδουν οι γάλλοι εμπειρογνώμονες την συντριβή του αεροσκάφους της EgyptAir νότια της Ελλάδας πριν από δύο χρόνια, κλιμακώνοντας την δημόσια αντιπαράθεσή τους με τις αιγυπτιακές Αρχές, οι οποίες υποστηρίζουν ότι έχουν εντοπίσει αποδείξεις περί τρομοκρατικής ενέργειας.

Το αεροσκάφος έπεσε στην Μεσόγειο Θάλασσα τον Μάιο του 2016, παρασέρνοντας στον θάνατο τους 66 επιβαίνοντες, ενώ εκτελούσε το δρομολόγιο μεταξύ Παρισιού και Καΐρου.

Σύμφωνα με το πόρισμα του Γραφείου Ερευνών και Αναλύσεων της Γαλλίας (BEA), τα ευρήματα συνηγορούν πως το πιθανότερο αίτιο της καταστροφής είναι φωτιά που εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα από τον χώρο του πιλοτηρίου με συνέπεια την απώλεια ελέγχου του αεροπλάνου.

«Το BEA εύχεται οι έρευνες επί αυτής της υπόθεσης να επιδιωχθούν, για το καλό της εναέριας ασφάλειας», αναφέρουν οι γάλλοι αναλυτές σε ανακοίνωσή τους, ουσιαστικά αφήνοντας αιχμές για τον ισχυρισμό των αιγύπτιων ομολόγων τους που ισχυρίζονται ότι βρήκαν ίχνη εκρηκτικών σε σώματα θυμάτων.

Το συμπέρασμα των Γάλλων συνάδει με τα στοιχεία που είχαν μεταδοθεί εν πτήσει από τα καταγραφικά συστήματα του αεροπλάνου, που καταδείκνυαν ύπαρξη καπνού στην τουαλέτα και στον χώρο κάτω από το πιλοτήριο (avionics bay), όπου βρίσκονται πολλά από τα μηχανήματα.

Το τελικό πόρισμα των Αιγυπτίων δεν έχει δημοσιοποιηθεί, με την γαλλική πλευρά να καλεί το Κάιρο να συνεργαστεί ώστε να γίνει σε βάθος έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας.

Τυχόν τρομοκρατική ενέργεια θα εξέθετε το Παρίσι, με δεδομένο ότι η χώρα βρισκόταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με αυξημένα μέτρα ασφαλείας όταν η μοιραία πτήση MS 804 απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ με προορισμό το Κάιρο.
Πηγή: skai.gr