Διευκρινίσεις επιζητούν ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα στην δεύτερη μέρα επαφών

Σε εξέλιξη είναι η δεύτερη ημέρα διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Βόρεια Κορέα και στις Ηνωμένες Πολιτείες στην Πιονγκγιάνγκ, με τις δύο πλευρές να επιχειρούν να καταρτίσουν λεπτομερή οδικό χάρτη για την αποπυρηνικοποίηση του Βορρά.

Προσερχόμενοι στην συνάντηση οι επικεφαλής των δύο αποστολών άφησαν να εννοηθεί πως οι συνομιλίες της Παρασκευής άφησαν αρκετά ανοιχτά μέτωπα, σημειώνοντας πως υπάρχουν αρκετά ζητήματα όπου προσδοκούν διευκρινίσεις.

Ο επικεφαλής της βορειοκορεατικής ομάδας, Κιμ Γιόνγκ Τσολ, υπονόησε πως οι χθεσινές συζητήσεις ήταν δύσκολες για τον συνομιλητή του, αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, σημειώνοντας πως ο προϊστάμενος της αμερικανικής διπλωματίας «ενδεχομένως δεν κοιμήθηκε καλά το βράδυ» λόγω της «πολύ σοβαρής συζήτησης» που προηγήθηκε.

«Διευθυντή Κιμ, κοιμήθηκα καλά. Είχαμε καλές διαβουλεύσεις χθες. Το εκτιμώ και προσβλέπω στην συνέχιση των συνομιλιών μας σήμερα», απάντησε ο κ. Πομπέο.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ υπενθύμισε στους Βορειοκορεάτες ότι το μέλλον της χώρας τους εξαρτάται από την αποπυρηνικοποίηση. «Το έργο μας […] είναι ζωτικής σημασίας για μια λαμπρότερη Βόρεια Κορέα», είπε, πριν αρχίσουν εκ νέου οι επαφές κεκλεισμένων των θυρών.

Σάρκα και οστά στην συμφωνία Τραμπ-Κιμ;

Οι διαπραγματεύσεις του κ. Πομπέο με τον Κιμ Γιόνγκ Τσολ συνιστούν την πιο απτή προσπάθεια προσέγγισης ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Πιονγκγιάνγκ μετά την σύνοδο κορυφής ανάμεσα στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον αρχηγό του Βορρά Κιμ Γιόνγκ-ουν στις 12 Ιουνίου, στην Σιγκαπούρη.

Οι δύο ηγέτες είχαν τότε υπογράψει κοινή δήλωση που ανέφερε μεν την πρόθεση του κ. Κιμ να εργαστεί προς την αποπυρηνικοποίηση, αλλά χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις, χρονοδιαγράμματα ή σαφή αναφορά σε καταστροφή του πυρηνικού οπλοστασίου που ήδη διαθέτει ο Βορράς.

Ο κ. Τραμπ στον αντίποδα είχε κάνει πιο απτές παραχωρήσεις, αναστέλλοντας μέχρι νεοτέρας τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια των ΗΠΑ με την Νότια Κορέα και δεσμευόμενος πως θα παράσχει εγγυήσεις για την ασφάλεια του καθεστώτος Κιμ ως αντάλλαγμα για την αποπυρηνικοποίηση.

Μετά την σύνοδο κορυφής όμως έχουν προκύψει δορυφορικά δεδομένα που καταδεικνύουν ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει εντατικοποιήσει την παραγωγή πυρηνικών καυσίμων παρά την κοινή δήλωση με τον κ. Τραμπ, εγείροντας υποψίες πως η βορειοκορεατική πλευρά έχει διπλή ατζέντα.
Πηγή: skai.gr