Η Μέι κέρδισε την στήριξη της κυβέρνησής της για εν μέρει μαλακό Brexit

Σε «συλλογική συμφωνία» για τη θέση της βρετανικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για το Brexit κατέληξε το υπουργικό συμβούλιο υπό την Τερέζα Μέι, μετά από συνεδρίαση δέκα ωρών στην πρωθυπουργική εξοχική κατοικία στο Τσέκερς που συνιστά Σε μια αποφασιστικής σημασίας νίκη σε βάρος των ευρω-σκεπτικιστικών υπουργών.

Τα Υπουργικό Συμβούλιο αποδέχτηκε τη νεότερη πρόταση της κ. Μέι για τη μελλοντική εμπορική και τελωνειακή σχέση με την ΕΕ, η οποία είχε προκαλέσει έντονες ενστάσεις από τους πιο σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές του Brexit, που θεωρούσαν ότι περιλάμβανε πολλές υπαναχωρήσεις έναντι των Βρυξελλών.

Το βρετανικό σχέδιο ρέπει προς το μαλακό Brexit καθώς προβλέπει ζώνη ελευθέρου εμπορίου μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ, εγκαθιδρύοντας μια κοινή βίβλο κανονισμών για βιομηχανικά προϊόντα και για αγροτικά προϊόντα. Το Λονδίνο αποδέχεται επίσης ότι σε κάποιες περιπτώσεις θα λαμβάνονται υπόψη αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Ως προς τις υπηρεσίες, η βρετανική θέση ορίζει ότι το Λονδίνο θα καθορίζει τη δική του πολιτική αναγνωρίζοντας ότι το επίπεδο πρόσβασης στην αγορά υπηρεσιών της ΕΕ και αντιστρόφως δε θα παραμείνει στο σημερινό υψηλό επίπεδο.

Καμία αλλαγή κανόνων στο μέλλον δε θα συμβεί χωρίς την έγκριση του βρετανικού κοινοβουλίου.

«Αποφεύγουμε τριβές ως προς το εμπόριο, το οποίο προστατεύει θέσεις εργασίας και το βιοπορισμό εργαζομένων, ενώ παράλληλα τηρούμε τις δεσμεύσεις μας στη Βόρεια Ιρλανδία», είπε η κ. Μέι.

Η πρωθυπουργός είπε επίσης ότι συμφωνήθηκε με τους υπουργούς της ένα νέο φιλικό προς τις επιχειρήσεις τελωνειακό μοντέλο με ελευθερία σύναψης νέων εμπορικών συμφωνιών με τρίτες χώρες.

Το μοντέλο προβλέπει ένα μη δοκιμασμένο διπλό σύστημα, όπου η Βρετανία θα επιβάλει ένα σετ δασμών στα εισαγόμενα προϊόντα που θα διατίθενται στη βρετανική αγορά και διαφορετικούς δασμούς, εκ μέρους της ΕΕ, στα προϊόντα που θα έχουν τελικό προορισμό τα κράτη-μέλη.

Η Τερέζα Μέι προανήγγειλε ότι την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα δημοσιοποιήσει τη λεγόμενη «Λευκή Βίβλο» με όλες τις λεπτομέρειες της βρετανικής πρότασης και του πώς η χώρα «θα ανακτήσει τον έλεγχο των χρημάτων, των νόμων και των συνόρων».

Οι προτάσεις του Λονδίνου θα αξιολογηθούν για να φανεί «αν είναι εφικτές και ρεαλιστικές», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter, o επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ. Προσέθεσε πως οι διαπραγματεύσεις θα ξαναρχίσουν την εβδομάδα που αρχίζει στις 16 Ιουλίου.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός από την πλευρά της σημείωσε ότι τώρα πρέπει όλοι να κινηθούν με ταχύτητα ώστε να γίνει η διαπραγμάτευση επί της βρετανικής πρότασης «ώστε να υλοποιήσουμε το ευημερές και ασφαλές μέλλον που αξίζουν όλοι οι πολίτες μας».

Σημειώνεται πάντως ότι στην πιο αναλυτική δήλωση της κυβέρνησης για τα συμπεράσματα του υπουργικού συμβουλίου περιλαμβάνεται και η παρατήρηση ότι οι υπουργοί συμφώνησαν «να επιταχυνθεί η προετοιμασία για όλο το εύρος των σεναρίων που θα μπορούσαν να προκύψουν από τις διαπραγματεύσεις».

Ένα πιθανό σενάριο είναι ασφαλώς και αυτό τη μη συμφωνίας με τους Ευρωπαίους.

Πολιτικοί σχολιαστές επισημαίνουν ότι πράγματι κάθε άλλο παρά βέβαιο πρέπει να θεωρείται ότι οι Βρυξέλλες θα αποδεχθούν τη νέα πρόταση της βρετανικής κυβέρνησης, πολύ δε περισσότερο από τη στιγμή που η κυβερνητική δήλωση αναφέρει ρητώς πως η πρόταση σηματοδοτεί «το τέλος της ελεύθερης μετακίνησης» Ευρωπαίων πολιτών προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ακούστε όλες τις ευρωπαϊκές ειδήσεις και εξελίξεις live ή on demand στη σελίδα του Euranet Plus.


Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο