Η αυστριακή προεδρία τάσσεται κατά της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας

Την πάγια θέση της Αυστρίας υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, υπογράμμισε ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον αντικαγκελάριο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, σήμερα στη Βιέννη, με αφορμή την έναρξη της αυστριακής Προεδρίας της ΕΕ για το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Η «Σταθερότητα στην ευρωπαϊκή γειτονία και η προσέγγιση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων», είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες που θέτει η Αυστρία, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Ο Σ. Κουρτς, στη συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι είναι σημαντικό να δοθεί μια «σαφής προοπτική ένταξης των χωρών αυτών στην ΕΕ». «Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι μια περιοχή που βρίσκεται κοντά στην Αυστρία και είμαστε πεπεισμένοι ότι η ευρωπαϊκή ιδέα θα ολοκληρωθεί όταν αυτές οι χώρες ενταχθούν στην ΕΕ», ανέφερε ο αυστριακός Καγκελάριος.

Ειδικότερα για την πΓΔΜ, ο Σ. Κουρτς εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας στο ζήτημα της ονομασίας, αλλά και την ελπίδα ότι τόσο η πΓΔΜ, όσο και η Αλβανία, θα σημειώσουν επαρκή πρόοδο τους επόμενους έξι μήνες στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντικαγκελάριος Στράχε, υποστήριξε πως η Αυστρία πρέπει να παίξει το ρόλο του "γεφυροποιού" και να βοηθήσει τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων .

Σε ό,τι αφορά στην Τουρκία, ο κ. Στράχε ξεκαθάρισε ότι η αυστριακή προεδρία θα ζητήσει το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και θα κατευθυνθεί προς την αναζήτηση μιας «μακροχρόνιας εταιρικής σχέσης» με την Άγκυρα. «Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Δεν υπάρχει προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ - δεν υπάρχει προοπτική ένταξης για μία χώρα που δεν σέβεται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και κρατάει στις φυλακές εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους», ανέφερε ο Αυστριακός αντικαγκελάριος.

Εξάλλου, αξίζει να σημειωθεί ότι η αυστριακή Προεδρία θα είναι η τελευταία ολοκληρωμένη Προεδρία πριν τις ευρωεκλογές την άνοιξη του 2019 και κατά τη διάρκειά της θα πρέπει να «κλείσουν» όσο το δυνατό περισσότερες νομοθετικές προτάσεις.

Το «σύνθημα» της αυστριακής Προεδρίας είναι «Μια Ευρώπη που προστατεύει». Αυτό σημαίνει ότι θα δοθεί προτεραιότητα στον προστατευτικό ρόλο της ΕΕ, ιδίως όσον αφορά στους τρεις τομείς προτεραιότητας: την ασφάλεια και την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, την τόνωση της ανταγωνιστικότητας μέσω της ψηφιοποίησης και τη σταθερότητα στη γειτονία της ΕΕ που περιλαμβάνει την «προσέγγιση» των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Παράλληλα, η αυστριακή Προεδρία της ΕΕ, καλείται να διευθετήσει δύο σημαντικά ζητήματα. Από τη μία τις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ (Brexit) και από την άλλη τις διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2021-2027.

Πηγή: skai.gr