Κουρτς: Αναβάθμιση Frontex για ενισχυμένη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων

Την ανάγκη να ενισχυθεί η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, κυρίως με την αναβάθμιση της Frontex, ως βασικό μέσο για να καταπολεμηθεί η παράνομη μετανάστευση στην ΕΕ, υπογράμμισε ο Καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Το παραπάνω διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον αντικαγκελάριο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε σήμερα 5/6 στη Βιέννη, με αφορμή την έναρξη της Αυστριακής Προεδρίας της ΕΕ.

Κουρτς και Στράχε τόνισαν ότι η ζώνη Σένγκεν θα μπορέσει να "δουλέψει" μόνο αν είναι καλά προστατευμένα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Ο Σ. Κουρτς αναμένει να ενημερωθεί από τον Υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας για τον συμβιβασμό που επέτυχε η γερμανική κυβέρνηση στο μεταναστευτικό.

Ο Αυστριακός Καγκελάριος απέφυγε να απαντήσει αν η κυβέρνησή του προτίθεται να λάβει μέτρα, με ελέγχους στα σύνορα, αναφέροντας ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα και ότι όταν ενημερωθούν με σαφήνεια για τη γερμανική θέση, τότε η κυβέρνησή του θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα λάβει τα μέτρα που χρειάζεται.


Τόνισε μάλιστα ότι η αυστριακή προεδρία θα εργαστεί για να βρεθεί μια κοινή ευρωπαϊκή λύση στο μεταναστευτικό ζήτημα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να δημιουργηθούν συνεργασίες με την ακτοφυλακή τρίτων χωρών της Αφρικής, όπως για παράδειγμα της Λιβύης, προκειμένου να καταπολεμηθεί το έργο των διακινητών.

Ανέφερε επίσης η χώρα του τάσσεται υπέρ τόσον των προγραμμάτων επανεγκατάστασης όσο και όλων των νόμιμων οδών μετανάστευσης από τρίτες χώρες προς την ΕΕ, διότι είναι ένας τρόπος να καταπολεμηθεί το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών.

Οσον αφορά το ζήτημα της μετεγκατάστασης ,δήλωσε ότι η Αυστρία ήταν πάντοτε επιφυλακτική διότι δεν υπήρξε ποτέ ομοφωνία.

Τέλος, ο Σ. Κουρτς υπερασπίστηκε τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας του και προσπάθησε να αποκρούσει τις επικρίσεις που δέχεται, λέγοντας ότι η Αυστρία, μαζί με τη Σουηδία έχει δεχθεί, αναλογικά με τον πληθυσμό της, τους περισσότερους αιτούντες άσυλο.
Πηγή: ΑΜΠΕ