Εξηγήσεις από τη Ρωσία ζητά η Βρετανία μετά το νέο κρούσμα δηλητηρίασης

Εξηγήσεις σε σχέση με την επίθεση του νεροτοξικού παράγοντα Νόβιτσοκ εναντίον των Σκρίπαλ ζητά η Βρετανία από τη Ρωσία μετά το περιστατικό με το ζευγάρι των Βρετανών που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Περιφερειακό Νοσοκομείο του Σόλσμπερι.

Οι δύο Βρετανοί, ηλικίας 44 ετών και 45 ετών ένιωσαν αρχικά έντονη αδιαθεσία και στη συνέχεια έχασαν τις αισθήσεις τους το πρωί και το απόγευμα του Σαββάτου αντίστοιχα, όντας στην κατοικία τους σε νεόδμητο συγκρότημα στα νότια της κωμόπολης Έιμσμπερι της κομητείας Γουίλτσιρ, μόλις 12 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου είχαν βρεθεί σε ανάλογη κατάσταση οι Σκριπάλ στις 4 Μαρτίου.

«Η Ρωσία θα μπορούσε να μας πει τι ακριβώς συνέβη, τι έκαναν, γιατί έχουμε κάποια κενά για να εξακριβώσουμε το τι ακριβώς έγινε», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός ασφαλείας Μπεν Γουάλας.

Η Βρετανία κατηγόρησε τη Ρωσία για τη δηλητηρίαση των Σκρίπαλ με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ που αναπτύχθηκε από τον Σοβιετικό στρατό κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Η Ρωσία, η οποία φιλοξενεί επί του παρόντος το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου, αρνείται οποιαδήποτε συμμετοχή στο περιστατικό του Μαρτίου και υποστηρίζει ότι οι βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας είχαν πραγματοποιήσει την επίθεση για να προκαλέσουν υστερία εναντίον της Μόσχας.

Οι δύο Βρετανοί, οι οποίοι αρρώστησαν το Σάββατο, θεωρήθηκε αρχικά ότι είχαν πάρει υπερβολική δόση ηρωίνης ή κρακ κοκαΐνης, αλλά οι εξετάσεις από το στρατιωτικό κέντρο έρευνας Porton Down έδειξαν ότι είχαν εκτεθεί στον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ.

Η Βρετανία θα πρέπει να ζητήσει από τους Ρώσους εμπειρογνώμονες να βοηθήσουν στη διερεύνηση της δηλητηρίασης, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Σαμάνοφ, επικεφαλής της αμυντικής επιτροπής του ρωσικού κοινοβουλίου, από το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Δεν είναι σαφές πώς οι δύο Βρετανοί, το ιστορικό των οποίων δεν έχει καμία σχέση με τον κόσμο της κατασκοπείας ή την πρώην Σοβιετική Ένωση, ήρθαν σε επαφή με το δηλητήριο, το οποίο αργεί να αποσυντεθεί.
Πηγή: skai.gr