HRW: Εκατοντάδες ασυνόδευτα παιδιά εγκαταλελειμμένα στο Παρίσι

Εκατοντάδες ανήλικα παιδιά που έχουν φθάσει χωρίς τις οικογένειές τους στη Γαλλία, βρίσκονται στο Παρίσι, αφημένα στην τύχη τους, λόγω εσφαλμένων εκτιμήσεων για την ηλικία τους, σύμφωνα με έκθεση που εξέδωσε την Τετάρτη (4/6),  το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) η οποία εντούτοις αμφισβητείται εντόνως τόσο από τη δημαρχία του Παρισιού όσο κι από τον Ερυθρό Σταυρό.

Οπως τονίζει η έκθεση, οι αρχές προστασίας παιδιών καταφεύγουν σε λανθασμένες διαδικασίες εκτίμησης της ηλικίας ασυνόδευτων τέκνων μεταναστών, με αποτέλεσμα σημαντικός αριθμός παιδιών να μην είναι δυνατόν να αποτανθεί σε αρμόδιες υπηρεσίες αρωγής».

Σύμφωνα με αναλυτικότερα στοιχεία της έκθεσης η οποία και φέρει το όνομα "Είναι λαχείο",οι ανήλικοι που φθάνουν στο Παρίσι πρέπει να περάσουν από έναν μηχανισμό που διαχειρίζεται ο Ερυθρός Σταυρός, προκειμένου να προσδιοριστεί η ηλικία τους. 

Εντούτοις, λόγω «αυθαίρετων πρακτικών»,'( Με ενδεικτικό παράδειγμα την κρίση βάσει παρουσιαστικού.)  ορισμένοι μπορεί «να θεωρηθούν αδίκως ενήλικες» κατά την άφιξή τους, με αποτέλεσμα να  απορρίπτονται αμέσως.

Τον Φεβρουάριο του 2018, περίπου 400 ασυνόδευτα παιδιά κοιμούνταν στο ύπαιθρο στο Παρίσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δικηγόρων της ΜΚΟ, που περιλαμβάνονται στην έρευνα. 

Για ορισμένους ανήλικους, το πρόβλημα ξεκινά από το ζήτημα των εγγράφων, είτε διότι δεν είναι σε θέση να παρουσιάσουν τα έγγραφα ταυτότητάς τους, είτε γιατί οι αρχές αμφισβητούν την αυθεντικότητά αυτών.

Μάλιστα, το γεγονός ότι έχουν εργαστεί  αποτελεί έναν συχνό ο λόγος απόρριψης τους.

Ο Ερυθρός Σταυρός διέψευσε σθεναρά τις κατηγορίες αυτές δηλώνοντας πως ποτέ δεν αρνήθηκε την είσοδο σε κανένα νέο και πως χρησιμοποιεί ένα σύστημα αναφοράς για τις εκτιμήσεις του. πέρυσι.

Από την πλευρά της η Πόλη του Παρισιού, εξέφρασε λύπη για την αποφατική μέθοδο της έρευνας ,η οποία όπως υποστηρίζει βασίζεται σε αδύναμο δείγμα, εκφράζοντας την οργή της επειδή δεν αναφέρεται κανένα άλλο παράδειγμα εκτός από την περίπτωση του Παρισιού.

Υπογραμμίζοντας πως η συστηματική διακοίνωση των αποφάσεων θεσπίσθηκε τον περασμένο Μάιο, η δημαρχία του Παρισιού υπενθυμίζει ότι ξεκίνησε ένα «σχέδιο δράσεων» το 2015 με διπλασιασμό των ομάδων εκτίμησης και τετραπλασιασμό του μηχανισμού για τη στέγαση των νέων εν αναμονή της εκτίμησης για την ηλικία τους, και πως εργάζεται σε «έναν ημερήσιο χώρο υποδοχής για νέους που κρίνεται ότι είναι ενήλικες» υπερβαίνοντας τις αρμοδιότητές της.
Πηγή: AΜΠΕ