Κλείσιμο

Νότιο Σουδάν:18 νεκροί εμφύλιων συρράξεων.Kανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη

Καμία από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές δεν φαίνεται να αναλαμβάνει την ευθύνη για τις επιθέσεις που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 18 πολιτών , τον τραυματισμό άλλων 44 και την παραβίαση της συνθήκης ειρήνης που στόχευε στην διευθέτηση της πενταετούς διαμάχης που επικρατεί στην περιοχή του νότιου Σουδάν.

Στον κατάλογο των νεκρών συγκαταλέγονται και δύο Αιθίοπες.

Ιδιαίτερα, ο Lul Ruai Koang, εκπρόσωπος του κυβερνητικού στρατού δήλωσε την Κυριακή, 30/6, ότι υπεύθυνοι για το αιματοκύλισμα στην περιοχή Maban, κοντά στα νότια σύνορα, είναι αντάρτες, στα πυρά των οποίων ο κυβερνητικός στρατός ήταν υποχρεωμένος να απαντήσει.

Σύμφωνα με τον Koang, το κλίμα στην περιοχή είναι τεταμένο και επικρατεί σύγχυση. Πολίτες δεν είναι σε θέση να επιστρέψουν στα σπίτια τους, ενώ οι σοροί των νεκρών έχουν ήδη ταφεί.

Από την πλευρά των ανταρτών, ο επικεφαλής- εκπρόσωπος Paul Gabriel, δήλωσε πως αν και οι δυνάμεις τους δέχθηκαν ισχυρούς βομβαρδισμούς από τον στρατό του Maban, δεν προχώρησαν στον βομβαρδισμό κατοικημένων περιοχών καθώς κάτι τέτοιο είναι ενάντια στις αρχές του στρατού τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολεμικές συρράξεις στο Νότιο Σουδάν, ξεκίνησαν το 2013, έπειτα της πολιτικής διαμάχης που ξέσπασε μεταξύ του Προέδρου Salva Kiir και του πρώην Αντιπροέδρου του Riek Machar η οποία και σύντομα εξελίχθηκε σε στρατιωτική σύγκρουση.

Οι συγκρούσεις είχαν ως αποτέλεσμα τον εκπατρισμό περί του ενός τετάρτου ,από τα 12 εκατομμύρια, πληθυσμού της χώρας καθώς και τον αποδεκατισμό της παραγωγής πετρελαίου και της οικονομίας γενικότερα.

Η συμφωνία ειρήνης η οποία και παραβιάστηκε την προηγούμενη Κυριακή, αποτελεί την δεύτερη προσπάθεια για κατάπαυση πυρών, μετά την επίσης αποτυχημένη σύναψη του 2015.
Πηγή: Reuters- Skai.gr