Έρχεται η μεγάλη αλλαγή στο Μεξικό μετά τη συντριπτική νίκη του Ομπραδόρ

«Μια μεγάλη αλλαγή» υπόσχεται ο κεντροαριστερός Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ο οποίος εκλέχτηκε την Κυριακή στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στο Μεξικό.

Ο πρώην δήμαρχος της πόλης του Μεξικού, γνωστός και ως Amlo, εκλέχτηκε με ποσοστό 53% και οι αντίπαλοί του παραδέχτηκαν τη συντριπτική ήττα τους.

Η βασική υπόσχεση του 64χρονου Λόπες, ο οποίος είναι εγγονός ενός φυγά Ισπανού κομμουνιστή αγωνιστή, του Χοσέ Ομπραδόρ Ρεβουέλτας, είναι ότι θα αντιμετωπίσει το κακό της διαφθοράς. Οι προτάσεις του αφορούν επίσης αμνηστία για τους βαρόνους των ναρκωτικών με αντάλλαγμα τον τερματισμό της βίας και μεταρρυθμίσεις στην ενέργεια και την παιδεία.
  
Ο Ομπραδόρ έχει δηλώσει ότι η άφιξή του στην προεδρία θα είναι η τέταρτη επανάσταση στη χώρα, μετά την ανεξαρτησία, τις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις του δέκατου ένατου αιώνα και τη μεξικανική επανάσταση. Σε αυτήν την επανάσταση «δεν θα χυθεί αίμα» όπως έχει ο ίδιος πει. 

Όλο το προηγούμενο διάστημα ο Ομπραδόρ προηγείτο στις δημοσκοπήσεις για την πρόθεση ψήφου και είχε διατηρήσει ένα αρκετά μεγάλο πλεονέκτημα, της τάξεως του 30%, έναντι των αντιπάλων του.

Η βία και η ατιμωρησία καθώς και το αίσθημα απαισιοδοξίας που βιώνουν οι κάτοικοι στη χώρα, υπήρξαν το πρόσφορο έδαφος για την ισχυρή άνοδό του στην εξουσία την οποία επεδίωκε εδώ και 12 χρόνια καθώς αυτή είναι η τρίτη φορά που προσπαθεί να εκλεγεί. 

Ο AMLO και το κόμμα του, Morena, κατάφεραν να ενώσουν την κοινωνική δυσαρέσκεια που επικρατεί στη χώρα μετά την εξαετή θητεία του Πένια Νιέτο. 

Κέρδισε τις καρδιές των ψηφοφόρων οι οποίοι απέρριψαν τα παραδοσιακά κόμματα λαχταρώντας μια αλλαγή μετά τη διαφθορά και τη μικρή πρόοδο αναφορικά με την ασφάλεια. 

Ο Ομπραδόρ θα ξεκινήσει την θητεία τον Δεκέμβριο και θα πρέπει να εξισορροπήσει τις λαϊκιστικές τάσεις του με τον πολιτικό ρεαλισμό, που απέδειξε στη διαχείρισή του ως κυβερνήτης της Πόλης του Μεξικού.
  
Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει ασκήσει σφοδρή κριτική στον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σε μια περίοδο που οι σχέσεις με την Ουάσινγκτον είναι ιδιαίτερα τεταμένες καθώς ο Τραμπ έχει επικρίνει έντονα το Μεξικό σχετικά με το εμπόριο και τη μετανάστευση. Ο Τραμπ με tweet του έστειλε τα συγχαρητήριά του στον νέο Μεξικανό πρόεδρο. Συγχαρητήριο tweet για τον νέο πρόεδρο έκανε και ο Γιάννης Βαρουφάκης.
Πηγή: skai.gr