Κλείσιμο

Τραμπ: Γερμανία και Ευρώπη πρέπει να ξοδέψουν περισσότερα στο ΝΑΤΟ

Να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες κάλεσε τη Γερμανία και τις υπόλοιπες χώρες του ΝΑΤΟ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απευθύνοντας νέα έκκληση δύο εβδομάδες πριν τη σύνοδος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, στις 11 και 12 Ιουλίου, στις Βρυξέλλες.

Με επιστολή του προς τις χώρες που απαρτίζουν το ΝΑΤΟ, ο Τραμπ επανέλαβε το αίτημα για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, υπογραμμίζοντας ότι μόνο οι ΗΠΑ πληρούν τους στόχους της Συμμαχίας.

«Η Γερμανία πρέπει να δαπανήσει περισσότερα χρήματα. Το ίδιο και η Ισπανία και η Γαλλία. Δεν είναι δίκαιο αυτό που κάνουν στις ΗΠΑ», τόνισε την Παρασκευή.

Εν τω μεταξύ, το Βερολίνο διαβεβαιώνει ότι βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης των στόχων για τις αμυντικές δαπάνες, κάνοντας λόγο για αύξηση των δαπανών στο 2% του ΑΕΠ έως το 2024.

«Δεν είμαι πολύ εντυπωσιασμένος από την επιστολή του Τραμπ» σχολίασε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Τσαρλς Μισέλ, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για την πρωτοβουλία του Τραμπ. 

Τόνισε ότι η χώρα του έχει σταματήσει τη συστηματική μείωση των αμυντικών δαπανών και πλέον συμμετέχει σε αρκετές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Η επιστολή του Τραμπ είχε ως παραλήπτες τους ηγέτες των Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία και Ολλανδία.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τζέιμς Μάτις, εξέφρασε την ικανοποίηση της Ουάσινγκτον για την αναθεώρηση των προβλέψεων επί των αμυντικών δαπανών της Γερμανίας.

Πηγή: skai.gr