Κλείσιμο

WP: Το δέλεαρ του Τραμπ προς τον Μακρόν για να φύγει η Γαλλία από την ΕΕ

Να δελεάσει τον Εμανουέλ Μακρόν να βγάλει την Γαλλία από την Ευρωπαϊκή Ένωση φέρεται να προσπάθησε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post.

«Γιατί δεν εγκαταλείπεις την ΕΕ;», φέρεται να είπε ο κ. Τραμπ στον κ. Μακρόν κατά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες τον Απρίλιο στον Λευκό Οίκο. Του υποσχέθηκε ότι εάν το Frexit γινόταν πραγματικότητα η Ουάσιγκτον θα προσέφερε στο Παρίσι διμερή εμπορική συμφωνία που θα ήταν ευνοϊκότερη από τους όρους που ισχύουν για την υπόλοιπη ΕΕ.

Το δημοσίευμα υπογράφεται από τον Τζος Ρόγκιν, ο οποίος καλύπτει θέματα διπλωματίας και εθνικής ασφάλειας και γράφει άρθρα γνώμης για την WP. Ως πηγές επικαλείται δύο ευρωπαίους αξιωματούχους. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει αλλά δεν αμφισβήτησε τα όσα είπαν οι ευρωπαϊκές πηγές.

Εάν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για την πλέον ξεκάθαρη προσπάθεια του κ. Τραμπ να υπονομεύσει και να διχάσει την ΕΕ. Έχει επανειλημμένα ταχθεί υπέρ του Brexit και έχει επιτεθεί στην Ευρώπη για τις «άδικες» εμπορικές πρακτικές που ακολουθεί.

Στις αρχές του μήνα ο αμερικανός πρόεδρος ουσιαστικά επιτέθηκε στην Άνγκελα Μέρκελ την στιγμή που η καγκελάριος βρισκόταν στο πιο ευάλωτο σημείο της πολιτικής σταδιοδρομίας της λόγω της ενδοκυβερνητικής κρίσης για το προσφυγικό, ισχυριζόμενος πως υπάρχει λαϊκή οργή επειδή οι πρόσφυγες που έχουν γίνει δεκτοί στην Γερμανία έχουν προκαλέσει αύξηση της εγκληματικότητας.

Στην πραγματικότητα τα επίσημα στοιχεία για το 2017 καταδεικνύουν πως ο αριθμός των εγκλημάτων βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από την επανένωση Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας. Η κ. Μέρκελ παραμένει δημοσκοπικά η δημοφιλέστερη πολιτική αρχηγός και δεν υπήρξε κάποια λαϊκή εξέγερση, αλλά ενδοκυβερνητική διαφοροποίηση του εταίρου της, των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας.
Πηγή: skai.gr