Κλείσιμο

Βέβαιος ο Στόλτενμπεργκ για έναρξη ένταξης της ΠΓΔΜ στο NATO τον Ιούλιο

Πεπεισμένος ότι τα κράτη-μέλη του NATO θα ανοίξουν την ενταξιακή διαδικασία για την ΠΓΔΜ στην σύνοδο κορυφής στις 11 και 12 Ιουλίου εμφανίστηκε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά την συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ στις Βρυξέλλες.

Υπογράμμισε όμως πως τα Σκόπια θα γίνουν μέλος του NATO μόνον εφόσον ολοκληρώσουν όλες τις εσωτερικές διαδικασίες για την κύρωση και εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία προβλέπει αναθεώρηση του Συντάγματος και έγκριση του νέου ονόματος από τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβανόφ, ο οποίος για την ώρα αντιστέκεται.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε πως δεν θέλει να παρέμβει στις εσωτερικές πολιτικές ζυμώσεις της ΠΓΔΜ, όμως προειδοποίησε με νόημα ότι χωρίς κύρωση της συμφωνίας δεν μπορεί να δει πώς θα είναι δυνατή η είσοδος της χώρας στην Συμμαχία στο άμεσο μέλλον.

«Πρόκειται για ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί, η πόρτα του NATO είναι ανοιχτή και εσείς βρίσκεστε στο κατώφλι», είπε.

Διευκρίνισε πως η διάρκεια της ενταξιακής διαδικασίας δεν είναι προκαθορισμένη, όμως παρέθεσε τα παραδείγματα βαλκανικών χωρών όπως η Αλβανία και το Μαυροβούνιο που κατόρθωσαν να μπουν σε ένα με δύο χρόνια.

Ο κ. Ζάεφ από την πλευρά του, που προσπαθεί να λυγίσει την αντίσταση Ιβανόφ μέσω δημοψηφίσματος για το ονοματολογικό, δήλωσε ότι η προοπτική προσχώρησης στο NATO είναι ένας πυλώνας γύρω από τον οποίο ο λαός μπορεί να ενωθεί και να κοιτάξει προς το μέλλον.

«Ας ‘πούμε ‘ναι’ στην Συμμαχία», προσέθεσε, σημειώνοντας ότι είσοδος στο NATO σημαίνει και οικονομική ανάπτυξη.
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΠΓΔΜ