Κλείσιμο

Την απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων από την Συρία σκέφτεται ο Τραμπ

Για την κατάσταση στην Συρία και το ενδεχόμενο αποχώρησης των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, από εκεί, συζήτησαν Τραμπ και βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα ο Β, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που ήταν παρούσες στην συνάντηση, όπως μεταδίδεται από το CNN.

Ιδιαίτερα, ο πρόεδρος Τραμπ πιστεύει πως είναι εφικτή η σύναψη  συμφωνίας για μια «ζώνη αποκλεισμού», στα νοτιοδυτικά της Συρίας, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η ζώνη αυτή θα είναι δυνατόν να επιτρέψει στις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ να αποχωρήσουν άμεσα από την χώρα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το σχέδιο του Τραμπ θα επιτρέψει στους Ρώσους να βοηθήσουν τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, προκειμένου ν’ ανακαταλάβει μία περιοχή κατά μήκος του ποταμού Ιορδάνη.

Θα πρέπει εντούτοις να τονιστεί πως υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ επιμένουν ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν έχει γνωστοποιήσει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ως προς την συντέλεση αυτού.

Ο Αμερικανός πρόεδρος  αναμένεται  να θέσει το ζήτημα στην συνάντηση που θα έχει με τον Πούτιν στο Ελσίνκι, τον επόμενο μήνα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν μεν ότι η υπόθεση της Συρίας θα είναι στην ατζέντα των συνομιλιών, δεν γνωστοποιούν δε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η επιθυμία του προέδρου Τραμπ για απόσυρση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Συρία προκαλεί προβληματισμό στους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή.

Το σενάριο της απόσυρσης φαίνεται πως αποτελεί  εξίσου πηγή ανησυχίας, τόσο για την Ουάσιγκτον όσο και για το Πεντάγωνο.

Ιδιαίτερα η Ουάσινγκτον φαίνεται να ανησυχεί   για τις ανταρτικές δυνάμεις του Συριακού Δημοκρατικού Στρατού και την αντιμετώπιση που θα έχουν μετά από ενδεχόμενη αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, ενώ το Πεντάγωνο  προβληματίζεται αναφορικά με την δράση των στρατιωτικών δυνάμεων της Συρίας, του Ιράν και της Τουρκίας καθώς η αποχώρηση θα συνεπάγεται μειωμένη δυνατότητα στρατιωτικής παρέμβασης σε περιοχές αμυντικού ενδιαφέροντος.
Πηγή: skai.gr