Κλείσιμο

Η Πολωνία ζητά ξανά πολεμικές αποζημιώσεις από την Γερμανία

Ζήτημα γερμανικών αποζημιώσεων για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο επαναφέρει η Πολωνία.

Ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) Γιάροσλαβ Κατζίνσκι ζήτησε εξ νέου σήμερα από τη Γερμανία να καταβάλει αποζημιώσεις τη κατοχή της Πολωνίας που διήρκεσε από το 1939 έως το 1944.

«Είναι ένα πολωνο-γερμανικό ζήτημα. Εννοώ ότι η Γερμανία ήταν αυτή που εισέβαλε στην Πολωνία δολοφονώντας εκατομμύρια ανθρώπους, καταστρέφοντας υλικά αγαθά και πρέπει να αποζημιωθούμε», επεσήμανε ο κ. Κατζίνσκι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Ο κ. Κατζίνσκι έχει και στο παρελθόν ζητήσει επανορθώσεις από το Βερολίνο, το οποίο ωστόσο έχει καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται καν να συζητήσει το θέμα.

Βουλευτής του PiS είχε στις αρχές του έτους υπολογίσει το ύψος των καταστροφών και απωλειών που προκάλεσαν οι Ναζί στην Πολωνία στα 850 δισεκατομμύρια δολάρια (685 δισεκ. ευρώ).

Η τοποθέτηση του επικεφαλής του PiS, που θεωρείται η πραγματική εξουσία πίσω από την κυβέρνηση, έρχεται δύο ημέρες αφότου η πολωνική Βουλή αφαίρεσε τις διατάξεις που προέβλεπαν φυλάκιση έως και τριών ετών για όσους ανέφεραν πως η Πολωνία φέρει ευθύνη για τα εγκλήματα των Ναζί.

Ο κ. Κατζίνσκι παραδέχτηκε πως ο εν λόγω νόμος για το Ολοκαύτωμα, που ψηφίστηκε στις αρχές του έτους, προκάλεσε προβλήματα στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πηγή: skai.gr