Η ρεαλιστική ΕΕ αποδεσμεύει ακόμα 3 δισεκ. ευρώ για την Τουρκία

«Πράσινο φως» για την αποδέσμευση ακόμα 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Τουρκία έδωσαν οι ηγέτες των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλώντας ωστόσο την Άγκυρα να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες ώστε να μηδενιστούν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα.

Η ΕΕ έχει ήδη δώσει 3 δισεκ. ευρώ ως στήριξη στην Τουρκία, η οποία φιλοξενεί περίπου 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες.

Οι εταίροι κάλεσαν εμμέσως πλην σαφώς την Τουρκία να ενεργοποιήσει εκ νέου την διμερή συμφωνία με την Ελλάδα για επανεισδοχή μεταναστών – την οποία η γειτονική χώρα ανέστειλε και επίσημα στις αρχές Ιουνίου.

«Η συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ - Τουρκίας και οι διμερείς συμφωνίες επανεισδοχής θα πρέπει να υλοποιηθούν πλήρως και δίχως διακρίσεις προς όλα τα κράτη-μέλη», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι 28 στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την πρώτη ημέρα της Συνόδου.

Τόνισαν ακόμα πως πρέπει να ληφθούν όλες οι αναγκαίες πρόνοιες ώστε να επιταχυνθούν οι επαναπροωθήσεις και να αποτραπεί η δημιουργία νέων διόδων εισόδου δια γης και θαλάσσης.

Η απόφαση της Συνόδου να εγκρίνει την βοήθεια προς την Τουρκία αντανακλά την ρεαλιστική προσέγγιση της Ένωσης όσον αφορά την συνεργασία με την Άγκυρα στο μέτωπο του προσφυγικού, παρά τις πολιτικές διαφορές που υπάρχουν με το καθεστώς Ερντογάν.
Πηγή: skai.gr