Τουσκ για προσφυγικό: Αν νομίζετε πως είμαι σκληρός, να δείτε κάτι άλλους

Προειδοποίηση στα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι εάν δεν υιοθετήσουν άμεσα αυστηρά μέτρα για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών υπάρχει κίνδυνος εκτροχιασμού της συζήτησης προς μια πολύ πιο σκληρή κατεύθυνση απηύθυνε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στην προσκλητήρια επιστολή του για την Σύνοδο Κορυφής που είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες ο κ. Τουσκ εισηγήθηκε την δημιουργία κέντρων εκτός ευρωπαϊκού εδάφους όπου θα καταγράφονται και θα διαχωρίζονται οι πρόσφυγες από τους μετανάστες, ενώ παράλληλα ζήτησε την σκληρή φύλαξη των συνόρων.

Υπό την σκιά επικρίσεων πως οι προτάσεις του είναι υπερβολικές, ο κ. Τουσκ ξεκαθάρισε πως υπάρχουν πολύ χειρότερα που μπορεί να ακολουθήσουν εάν επικρατήσουν πιο ακραίες φωνές.

«Κάποιοι νομίζουν πως είμαι πολύ σκληρός στις προτάσεις μου για την μετανάστευση. Αλλά πιστέψτε με, εάν δεν συμφωνήσουμε σε αυτά, τότε θα δείτε κάποιες πολύ σκληρές προτάσεις από ορισμένους πραγματικά σκληρούς τύπους», είπε, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Η εναλλακτική στις προτάσεις του, είπε, μπορεί αν είναι το «χαοτικό» ντόμινο κλεισίματος συνόρων εντός της ΕΕ, και εντεινόμενες κόντρες ανάμεσα σε κράτη-μέλη.

Όσον αφορά την ΠΓΔΜ, ο κ. Τουσκ κάλεσε του ηγέτες των 28 να ενστερνιστούν ομόφωνα την απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια με ορίζοντα τον Ιούνιο του 2019.
Πηγή: skai.gr