Κλείσιμο

Μέρκελ: Το προσφυγικό μπορεί να κρίνει το μέλλον της ΕΕ

Η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση μπορεί να κρίνει την μοίρα της Ευρώπης, προειδοποίησε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ λίγες ώρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου μπορεί να αποφασιστεί ακόμα και το μέλλον της κυβέρνησής της.

Αψηφώντας την μεγάλη πίεση που δέχεται από τους εταίρους της, τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας, η κ. Μέρκελ υπεραμύνθηκε της επιλογής που έκανε το 2015 να ανοίξει τα σύνορα και να επιτρέψει την εισροή περίπου 1,2 εκατομμυρίων αιτούντων άσυλο στην Γερμανία.

Σε ένα μήνυμα προς τους Χριστιανοκοινωνιστές, η κ. Μέρκελ ξεκαθάρισε πως το Βερολίνο δεν πρέπει να δρα μονομερώς ή δίχως να συνεννοείται με τους ευρωπαίους εταίρους του. Τόνισε πως αν η Γερμανία επιδιώξει να λύσει το πρόβλημα με εθνικές πολιτικές, ερήμην των άλλων χωρών, θα αποτύχει και θα απεμπολήσει το σύστημα αξιών της.

Η καγκελάριος επανέλαβε πως στην Σύνοδο δεν θα υπάρξει συνολική ευρωπαϊκή λύση για το προσφυγικό, σημειώνοντας πως το Βερολίνο πρέπει να σχηματιστεί «συμμαχία των προθύμων».

Στην Σύνοδο η κ. Μέρκελ αναμένεται να επιδιώξει διμερείς ή τριμερείς συμφωνίες με χώρες όπως η Ελλάδα για την επαναπροώθηση αιτούντων άσυλο που φτάνουν στην Γερμανία έχοντας ήδη καταγραφεί στις χώρες εισόδου. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει ανοιχτός σε τέτοια λύση.

Ξεκαθάρισε όμως πως η πολιτική της θα προσβλέπει παροχή βοήθειας σε χώρες υποδοχής, στις οποίες συγκαταλέγεται η χώρα μας.

Οι Χριστιανοκοινωνιστές έχουν διαμηνύσει στην κ. Μέρκελ πως εάν δεν πετύχει ουσιαστική λύση έως την 1η Ιουλίου τότε είναι διατεθειμένοι να εφαρμόσουν μονομερώς απαγόρευση εισόδου σε πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν καταγραφεί σε άλλες χώρες της ΕΕ κι έχουν ζητήσει εκεί άσυλο.

Στην πράξη, αυτό θα ανάγκαζε την κ. Μέρκελ είτε να συγκρουστεί με τον υπουργό Εσωτερικών της, τον Χριστιανοκοινωνιστή ηγέτη Χορστ Ζεεχόφερ, είτε να δεχτεί ταπεινωτική υποβάθμιση της εξουσίας της.
Πηγή: skai.gr