Η Πολωνία υποχωρεί και αλλάζει τον νόμο για το Ολοκαύτωμα

Την αφαίρεση των διατάξεων που προέβλεπαν ποινές φυλάκισης για όσους απέδιδαν ευθύνη στους Πολωνούς για το Ολοκαύτωμα των Ναζί ψήφισε η πολωνική Βουλή, σε μια μεγάλη υποχώρηση της Βαρσοβίας.

Η αρχική έκδοση του νόμου προέβλεπε ποινές φυλάκισης έως και τριών ετών για όσους μιλούσαν για «πολωνικά στρατόπεδα συγκέντρωσης» ή ενέπλεκαν τον πολωνικό λαό στις θηριωδίες του χιτλερικού καθεστώτος.

Η τροποποίηση του νόμου πέρασε με 388 ψήφους υπέρ έναντι μόλις 25 κατά και πέντε αποχές στην κάτω Βουλή. Η αντίστοιχη ψηφοφορία αναμένεται στην πάνω Βουλή εντός ωρών.

Το εθνικιστικό κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη υποστήριζε ότι στόχος του νόμου ήταν να προστατεύσει την ιστορική αλήθεια όσον αφορά την Πολωνία και τον ρόλο της στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ωστόσο η στάση της Βαρσοβίας προκάλεσε διπλωματική κρίση με το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η απροσδόκητη αλλαγή στάσης από την πλευρά της πολωνικής κυβέρνησης έρχεται την στιγμή που η Βαρσοβία επιδιώκει την βελτίωση των σχέσεων με την Ουάσιγκτον – που λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας έναντι της Ρωσίας – ενώ παράλληλα βρίσκεται σε σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον σεβασμό στο κράτος δικαίου.

Μια ημέρα πριν την αναθεώρηση του νόμου η κρατική πολωνική εταιρεία PGNiG ανακοίνωσε πως υπέγραψε μακροπρόθεσμες συμβάσεις για την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πηγή: skai.gr