Δικαστικό χαστούκι στον Τραμπ για τον χωρισμό μεταναστών από τα παιδιά τους

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιτρέπεται να χωρίζουν τους μετανάστες που εισέρχονται παράτυπα στην χώρα από τα παιδιά τους και οφείλουν να επανενώσουν τις χωρισμένες οικογένειες το πολύ εντός 30 ημερών, αποφάσισε ομοσπονδιακός δικαστής.

Η απόφαση του δικαστή Ντέινα Σάμπρυ ουσιαστικά «σφραγίζει» την αναστολή της πολιτικής μηδενικής ανοχής που είχε υιοθετήσει η κυβέρνηση Τραμπ έναντι των μεταναστών που περνούν τα σύνορα από το Μεξικό.

Περισσότερα από 2.300 παιδιά είχαν χωριστεί από τους γονείς τους τις τελευταίες εβδομάδες και είχαν οδηγηθεί σε χωριστά καταφύγια. Η γενική κατακραυγή υποχρέωσε τον πρόεδρο Τραμπ να υπογράψει, την προηγούμενη εβδομάδα, εκτελεστική εντολή που έθετε τέλος στους χωρισμούς, χωρίς όμως να περιέχει πρόνοιες για επανένωση οικογενειών.

Ο κ. Σάμπρυ διέταξε ακόμα πως εάν το παιδί είναι κάτω των πέντε ετών η επανασύνδεση με τους γονείς του θα πρέπει να γίνει εντός 14 ημερών. Η επανένωση θα απαγορεύεται μόνον εάν οι γονείς θεωρούνται ακατάλληλοι, παραδείγματος χάρη εάν έχουν ποινικό μητρώο.

Η απόφαση του δικαστή, που έχει έδρα στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας, ελήφθη μετά από προσφυγή που κατάθεσε η οργάνωση American Civil Liberties Union (ACLU) για λογαριασμό ενός 7χρονου κοριτσιού που έχει χωριστεί από την κονγκολέζα μητέρα της και ένα 14χρονο αγόρι που έχει χωριστεί από την βραζιλιάνα μητέρα του.

H ACLU υποστήριξε πως το διάταγμα Τραμπ περιέχει «παραθυράκια».
Πηγή: skai.gr