Διεθνής Αμνηστία: Nα παραπεμφθεί σε δίκη ο επικεφαλής του στρατού της Μιανμάρ

Οι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Μιανμάρ και άλλοι 12 ανώτατοι αξιωματικοί του στρατού της χώρας, που ευθύνονται για τη «συστηματική και ενορχηστρωμένη επίθεση» εναντίον των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας Ροχίνγκια, πρέπει να προσαχθούν σε δίκη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Aυτό έκρινε  η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της που δημοσιεύεται σήμερα,
προτρέποντας το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) να αναλάβει πρωτοβουλία.

«Η εκτύλιξη της βίας από μέρους των δυνάμεων ασφαλείας--οι φόνοι, οι βιασμοί, τα βασανιστήρια, οι πυρπολήσεις και οι καταστροφές, η πρόκληση λιμού--δεν ήταν απλώς πράξεις μερικών στρατιωτικών ή μερικών μονάδων που ενήργησαν από μόνες τους», τονίζει ο Μάθιου Γουέλς της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Πλήθος αποδεικτικών στοιχείων έρχεται να δείξει ότι οι πράξεις αυτές εγγράφονταν στο πλαίσιο μιας συστηματικής και απολύτως ενορχηστρωμένης επίθεσης εναντίον του πληθυσμού (που ανήκει στη μειονότητα) Ροχίνγκια», προσθέτει.

Μεταξύ του Αυγούστου και του Δεκεμβρίου του 2017, πάνω από 700.000 μειονοτικοί εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να σωθούν από τις ευρείας κλίμακας εκκαθαριστικές επιχειρήσεις που εξαπολύθηκαν σε αντίποινα για επιθέσεις σε συνοριακά φυλάκια από αντάρτες που ανήκαν στη μειονότητα Ροχίνγκια. Κατέφυγαν στο Μπανγκλαντές, όπου ζουν έκτοτε σε αχανείς προχειροφτιαγμένους καταυλισμούς προσφύγων.

Ο ΟΗΕ καταδίκασε αυτήν την «εθνική εκκαθάριση» κι απαίτησε να τερματιστούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, να υπάρξει ανεμπόδιστη πρόσβαση των μειονοτικών στην ανθρωπιστική βοήθεια και να επιστρέψουν οι Ροχίνγκια στις περιοχές τους.

Για την έκθεσή της, έκτασης 186 σελίδων, η ΜΚΟ πήρε συνεντεύξεις από 400 και πλέον αυτόπτες μάρτυρες από τον Σεπτέμβριο του 2017 ως τον Ιούνιο του 2018 στο Μπανγκλαντές και στη Μιανμάρ.

Η έκθεση περιέχει νέες πληροφορίες για την στρατιωτική ιεραρχία, για την ανάπτυξη στρατευμάτων, για τις συλλήψεις, τους εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς, τα βασανιστήρια...

Κατά τη Διεθνή Αμνηστία, το επιτελείο ανέπτυξε στην πρώτη γραμμή τις «πιο επίφοβες» μονάδες, διαβόητες διότι είχαν διαπράξει ήδη φρικαλεότητες. Η απόφαση αυτή «είχε καταστροφικές συνέπειες για τον πληθυσμό» που ανήκει στη μειονότητα, τονίζει η ΜΚΟ.

Υπενθυμίζει επίσης ότι ο αρχηγός του στρατού Μιν Αούνγκ Χλάινγκ και άλλοι ανώτατοι αξιωματικοί του στρατού πήγαν αυτοπροσώπως στην περιοχή, πριν εξαπολυθεί κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η εκστρατεία εθνοκάθαρσης, για να επιβλέψουν μέρος των επιχειρήσεων.

Η έκθεση δημοσιεύεται λίγες μέρες μετά τις ανακοινώσεις για την επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά σε βάρος επτά ανώτατων αξιωματικών του στρατού της Μιανμάρ, που φέρονται να ευθύνονται για κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος των Ροχίνγκια.

Μερικές ώρες μετά, η Μιανμάρ γνωστοποίησε ότι ένας στρατηγός--το όνομα του οποίου αναφέρθηκε από την Ε.Ε., ενώ κατονομάζεται επίσης στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας--καθαιρέθηκε. Πάντως, ο στρατός της Μιανμάρ δεν έκανε καμιά αναφορά στις ευρωπαϊκές ή τις καναδικές κυρώσεις.

Πηγή: skai.gr