ΗΠΑ: Η Τουρκία αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως η απελευθέρωση του Μπράνσον

Η Τουρκία αντιμετωπίζει βαθιές εξωτερικές και εσωτερικές προκλήσεις όπως η απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον και η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης διεμήνυσε την Τρίτη ενώπιον του Κογκρέσου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γουες Μίτσελ.

«(Η Τουρκία) είναι ένας σταθερός εταίρος στις προσπάθειες για την ήττα του Ισλαμικού Κράτους και στο μεταναστευτικό και ένα απαραίτητο στοιχείο για την εξισορρόπηση (της επιρροής του) Ιράν. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τον πρόσφατα επανεκλεγέντα πρόεδρο Ερντογάν για τις προκλήσεις αυτές, τα προβλήματα στις διμερείς μας σχέσεις πρέπει να επιλυθούν», υπογράμμισε ο Μίτσελ μιλώντας σε επιτροπή της Γερουσίας.

Μεταξύ των άμεσων προτεραιοτήτων που έχουν θέσει οι ΗΠΑ, ο ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε την απελευθέρωση του αμερικανικού πάστορα Άντριου Κρεγκ Μπράνσον, ο οποίος κρατείται επί πάνω από ένα και χρόνο στις τουρκικές φυλακές, κατηγορούμενος για κατασκοπεία και βοήθεια στο κουρδικό ΡΚΚ και την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν FETO. Εκτιμάται ότι οι τούρκοι κρατούν τον Μπράνσον για να επιτύχουν ανταλλαγή του με τον Γκιουλέν. 

«Ενθαρρύνουμε επίσης τον πρόεδρο Ερντογάν να εφαρμόσει αμέσως την πρόσφατη δέσμευσή του για άρση της έκτακτης ανάγκης της Τουρκίας» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Ο Μίτσελ επανέλαβε επίσης ότι η Ουάσιγκτον επιδιώκει να αποτρέψει την αγορά από την Τουρκία των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400.

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν να «διαμορφώσουν ένα modus vivendi μεταξύ των δυνάμεων μας στην περιοχή και των τοπικών εταίρων μας για τη σταθεροποίηση της Βόρειας Συρίας και την αποτροπή της επιστροφής του ISIS στην περιοχή».
Πηγή: skai.gr