Οι μετανάστες του Lifeline είναι πιθανό να αποβιβαστούν στη Μάλτα

Μια «ευρωπαϊκή λύση φαίνεται να διαφαίνεται» για το πλοίο Lifeline που έχει ναυλώσει μια γερμανική ΜΚΟ και το οποίο είναι εγκλωβισμένο στη Μεσόγειο με 234 μετανάστες, καθώς υπάρχει πιθανότητα «να αποβιβαστούν στη Μάλτα», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Μπενζαμέν Γκριβό.

«Τη στιγμή που σας μιλώ φαίνεται να διαφαίνεται μια ευρωπαϊκή λύση: αυτή θα ήταν η αποβίβαση (των μεταναστών) στη Μάλτα», εξήγησε ο Γκριβό στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL, αφού οι ιταλικές αρχές δεν επέτρεψαν στο Lifeline να ελλιμενιστεί στη χώρα.

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης πρόσθεσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ συζήτησαν το θέμα στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας χθες.

«Η Γαλλία είναι έτοιμη να στείλει επί τόπου μια ομάδα για να εξετάσει τις αιτήσεις (για την παροχή ασύλου) ξεχωριστά» για κάθε περίπτωση, κατέληξε ο Γκριβό.

Στο μεταξύ ένα δανέζικο φορτηγό πλοίο που μετέφερε 108 μετανάστες, που διασώθηκαν την Παρασκευή στα ανοικτά της Λιβύης, έλαβε τελικά άδεια το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη να ελλιμενιστεί στη Σικελία.

Το Alexander Maersk έφτασε τη νύκτα στο Ποτσάλο, αφού πέρασε τρεις ημέρες αναμένοντας μπροστά από το λιμάνι αυτό στη νότια Σικελία. Την Παρασκευή το πρωί άλλαξε ρότα για να προσφέρει βοήθεια σε μετανάστες που βρίσκονταν στα ανοικτά της Λιβύης.

Ωστόσο μετά την επιστροφή του από τη Λιβύη ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι επανέλαβε ότι το Lifeline και οι 234 που επιβαίνουν σε αυτό δεν θα λάβουν άδεια να ελλιμενιστούν στην Ιταλία.

Επιτέθηκε για μία ακόμη φορά στη Γαλλία, σχολιάζοντας ότι ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι «συγκριτικά 15 φορές πιο κακός» από τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν στην άρνησή του να δεχθεί τις ποσοστώσεις για τη μετεγκατάσταση προσφύγων στην Ευρώπη.

Η κατάσταση παραμένει δύσκολη στη Μεσόγειο μετά το Σαββατοκύριακο στη διάρκεια του οποίου διασώθηκαν σχεδόν 1.000 μετανάστες στα ανοικτά της Λιβύης. Εικόνες που τραβήχτηκαν τη στιγμή που αποβιβάζονταν στην Τρίπολη δείχνουν εκατοντάδες εξ αυτών --άνδρες, γυναίκες και παιδιά—με κατεβασμένα κεφάλια και θλιμμένα πρόσωπα, εμφανώς κουρασμένοι.

Ο Σαλβίνι έχει ξεκινήσει πόλεμο με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που βοηθούν τους μετανάστες στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, εκτιμώντας χθες Δευτέρα ότι «συνειδητά ή άθελά τους γίνονται συνεργοί» των διακινητών στη Λιβύη και άρα κατά τη γνώμη του δεν θα πρέπει να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους στη Μεσόγειο.

Και άλλα ανθρωπιστικά πλοία, το Aquarius των γαλλικών ΜΚΟ SOS Mediterranee και των Γιατρών χωρίς Σύνορα (MSF), όπως και το Open Arms της ισπανικής οργάνωσης Pro Activa βρίσκονταν χθες στα ανοικτά της Λιβύης, χωρίς όμως να είναι σε θέση να παρέμβουν αν δεν του ζητηθεί από το λιβικό λιμενικό.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψής του στη Λιβύη ο Σαλβίνι, που είναι επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Λέγκα, επεσήμανε ότι η Ιταλία θα προτείνει τη δημιουργία «κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης» νότια της Λιβύης κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

«Στηρίζουμε (…) τη δημιουργία κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης (μεταναστών) νότια της Λιβύης, στα εξωτερικά της σύνορα, για να βοηθηθεί τόσο η Ιταλία αλλά και να εμποδιστεί η μετανάστευση», σχολίασε.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης, ο Άχμεντ Μέιτιγκ, τόνισε ότι η χώρα του αρνείται «κατηγορηματικά τη δημιουργία καταυλισμών μεταναστών στη Λιβύη».

Ο Σαλβίνι ανακοίνωσε επίσης ότι θα δημιουργηθεί μια τεχνική αποστολή ήδη από αυτή την εβδομάδα με τη συνεργασία της Ιταλίας, του Νίγηρα, του Τσαντ και του Μαλί.

Πηγή: skai.gr