Κλείσιμο

Διεθνείς παρατηρητές: Άνισο υπέρ Ερντογάν το εκλογικό πεδίο στην Τουρκία

Το προεκλογικό πεδίο στην Τουρκία ήταν άνισο και έδωσε αδικαιολόγητα πλεονεκτήματα στο κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό κόμμα και στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνουν οι διεθνείς παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα επισημαίνουν πως την Κυριακή της κάλπης διαπιστώθηκαν παρατυπίες και λάθη στην καταμέτρηση των ψήφων.

Στο προκαταρκτικό πόρισμά τους για τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στην γειτονική χώρα, οι παρατηρητές επισημαίνουν πως προεκλογικά ο κ. Ερντογάν και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης είχαν «υπερβολική» και θετική κάλυψη από κρατικά και ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης που είναι φίλα κείμενα προς την κυβέρνηση.

«Οι ψηφοφόροι είχαν μια πραγματική επιλογή στις πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, όμως οι συνθήκες για [προεκλογικές] εκστρατείες δεν ήταν ίσες».

Πέντε από τους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς σταθμούς έδωσαν έμφαση στον κ. Ερντογάν και το AKP, αφιερώνοντάς τους μεταξύ του 33,7 και του 58,5% του ενημερωτικού χρόνου.

Ο υποψήφιος της κεμαλικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Μουχαρέμ Ιντζέ έλαβε το 18,2 έως 27% του χρόνου, όμως η κάλυψη ήταν κατά κύριο λόγο αρνητική. Οι πιο σοβαρές αδικίες έγιναν σε βάρος του υποψήφιου του φιλοκουρδικού κόμματος, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που παραμένει προφυλακισμένος.

Σκιές στις κάλπες

Όσον αφορά την ημέρα των εκλογών, ο ΟΑΣΕ παρατηρεί πως «σε γενικές γραμμές οι [πρέπουσες] διαδικασίες ακολουθήθηκαν κατά την ψηφοφορία», όμως σημειώνει ότι υπήρξαν μελανά σημεία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, σημειώνει ο Οργανισμός, οι εφορευτικές επιτροπές στο εκάστοτε εκλογικό τμήμα δεν τήρησαν τα απαιτούμενα βήματα στην καταμέτρηση των ψήφων, ενώ η καταγραφή των αποτελεσμάτων στα περιφερειακά συμβούλια δεν ήταν πάντοτε «διαφανής».

Συνολικά, οι παρατηρητές αξιολόγησαν αρνητικά την καταμέτρηση σε 17 από 124 περιπτώσεις, ήτοι στο 14% των ελέγχων, γεγονός που «καταδεικνύει έναν αριθμό σοβαρών διαδικαστικών αδυναμιών».

Οι παρατηρητές διαπίστωσαν πως οι τεχνικές προετοιμασίες για τις κάλπες έγιναν «σε γενικές γραμμές με αποτελεσματικό τρόπο», όμως οι πρόεδροι των εφορευτικών επιτροπών σε ορισμένα τμήματα δεν επελέγησαν με κλήρωση – όπως δηλαδή προβλέπει ο νόμος – με συνέπεια «να γεννώνται ανησυχίες για την αμεροληψία τους».

Παράλληλα, τουλάχιστον 1.090 εκλογικά τμήματα είτε μεταφέρθηκαν είτε συνενώθηκαν με άλλα για λόγους ασφαλείας, κίνηση που καταγγέλθηκε από την αντιπολίτευση ως απόπειρα να μειωθεί η συμμετοχή σε ορισμένες ζώνες.

Σε κάποιες περιοχές οι παρατηρητές εντόπισαν αυξημένη αστυνομική παρουσία στα κέντρα, ενώ μερικοί κατήγγειλαν ότι αντιμετώπισαν δυσκολίες και εμπόδια στην τέλεση των καθηκόντων τους.

Φιλικό κράτος

Ένα ακόμα πλεονέκτημα που φαίνεται να απήλαυσε ο κ. Ερντογάν ήταν η πρόσβαση στον κρατικό μηχανισμό.

Ο ΟΑΣΕ επισημαίνει πως δημόσια μέσα μεταφοράς χρησιμοποιήθηκαν για την μετακίνηση πολιτών σε συγκεντρώσεις του κυβερνώντος AKP, ενώ στις αρχές Μαΐου νομοθετήθηκαν οικονομικά βοηθήματα για τους συνταξιούχους.

Έκτακτο καθεστώς επί δύο χρόνια

Η προεκλογική και εκλογική ατμόσφαιρα επιβαρύνθηκε Το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, που παραμένει σε ισχύ από τον Ιούλιο του 2016, περιόρισε την ελευθερία έκφρασης των πολιτών, περιλαμβανομένων των δημοσιογράφων.

Το πιο αυστηρό περιοριστικό πλαίσιο παρατηρήθηκε στις ανατολικές και νοτιοανατολικές επαρχίες, όπου υπάρχει έντονο κουρδικό στοιχείο, με την έκθεση να αναφέρει πως επηρεάστηκαν επίσης η ελευθερία της συνάθροισης και της μετακίνησης.

Ένα ακόμα σημείο όπου στέκονται οι παρατηρητές είναι η ταχεία ποινικοποίηση της έκφρασης στο διαδίκτυο. Όπως αναφέρεται στο πόρισμα, από τις 28 Μαΐου περίπου 2.600 χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έγιναν αντικείμενο έρευνας με την υποψία ότι στηρίζουν την τρομοκρατία ή ότι εκφράζονται μισαλλόδοξα. Εξ αυτών, οι 894 αντιμετωπίζουν κατηγορίες.

Ο Οργανισμός πάντως χαιρετίζει την δέσμευση του τουρκικού λαού στην δημοκρατία, υπογραμμίζοντας την μαζική συμμετοχή τόσο στις εκλογές – που πλησίασε το 90% – όσο και στις προεκλογικές συγκεντρώσεις.
Πηγή: skai.gr