Αισιοδοξία Στόλτενμπεργκ για ένταξη της ΠΓΔΜ στο NATO αλλά με προϋποθέσεις

Αισιόδοξος πως τα μέλη του NATO θα απευθύνουν ενταξιακή πρόσκληση την ΠΓΔΜ παρά τις όποιες ενστάσεις δήλωσε ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ, προειδοποιώντας όμως πως εάν οι πολίτες της γειτονικής χώρας απορρίψουν την συμφωνία των Πρεσπών στο δημοψήφισμα τότε η πόρτα της Συμμαχίας θα κλείσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Προσερχόμενος στην σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, ο κ. Στόλτενμπεργκ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ηγέτες των χωρών του NATO θα εκκινήσουν την ενταξιακή διαδικασία για την ΠΓΔΜ στην σύνοδο της 11ης και 12ης Ιουλίου.

Ξεκαθάρισε πως η γειτονική χώρα θα μπορεί να γίνει πλήρες μέλος μόνον εφόσον κυρώσει και υλοποιήσει την συμφωνία για το ονοματολογικό.

Η τοποθέτηση Στόλτενμπεργκ έρχεται στον απόηχο της δήλωσης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά πως Ολλανδία και Γαλλία εξακολουθούν να έχουν ενστάσεις για την προοπτική ένταξης της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση κι ότι ορισμένες βορειοευρωπαϊκές χώρες δεν επιθυμούν την προσχώρηση των Σκοπίων στο NATO.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ ωστόσο φάνηκε να υποβαθμίζει τον κίνδυνο, υπενθυμίζοντας ως η Συμμαχία έχει επανειλημμένα διαβεβαιώσει την ΠΓΔΜ πως θα την προσκαλέσει τους κόλπους της μόλις λυθεί το ονοματολογικό. Διευκρίνισε ότι είναι αναρμόδιος να μιλήσει για το εάν η ΠΓΔΜ θα μπορέσει να μπει στην ΕΕ.

Το κύριο εμπόδιο, είπε, μπορεί να προέλθει από το εσωτερικό της ΠΓΔΜ, εάν ο λαός δεν εγκρίνει την συμφωνία των Πρεσπών στο δημοψήφισμα που σχεδιάζει η κυβέρνηση Ζάεφ.

«Εάν η συμφωνία δεν υποστηριχθεί, δεν μπορώ να δω πώς είναι δυνατόν να καλέσουμε την χώρα να γίνει μέλος», σημείωσε, τονίζοντας πως πρόκειται «για μοναδική ευκαιρία που πρέπει να την αδράξουν».
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΠΓΔΜ