Πρόεδρος από τον πρώτο γύρο ο Ερντογάν, κλειδώνει και πλειοψηφία στη Βουλή

Απόλυτος κυρίαρχος στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας αναδεικνύεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu, κερδίζει την προεδρία από τον πρώτο γύρο ενώ ο συνασπισμός που τον στηρίζει είναι η πρώτη δύναμη στις βουλευτικές εκλογές και πολύ κοντά στην πλειοψηφία.

Με καταμετρημένο το 98% των ψήφων για την προεδρία ο κ. Ερντογάν αποσπά το 52,52%, πάνω από το όριο του πενήντα τοις εκατό συν ένα που απαιτείται ώστε να αποφύγει τον δεύτερο γύρο της 8ης Ιουλίου. Σε δηλώσεις του, διαμήνυσε πως έχει κερδίσει και κάλεσε εμμέσως πλην σαφώς τους ανθυποψηφίους του να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα.

Με την διαφαινόμενη νίκη του ο κ. Ερντογάν θα αναλάβει ριζικά ενισχυμένη προεδρία, η οποία αποκτά πλέον ευρύτατες αρμοδιότητες και απορροφά τις εκτελεστικές εξουσίες της υπό κατάργηση πρωθυπουργίας. Η θητεία του νέου προέδρου θα διαρκέσει έως το 2023, όταν ο κ. Ερντογάν θα μπορεί να διεκδικήσει μια ακόμα πενταετία.

Οπαδοί του κ. Ερντογάν και του κόμματός του έχουν συγκεντρωθεί και πανηγυρίζουν σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας.

Δεύτερος στις προεδρικές εκλογές, με 30,75%, βρίσκεται ο υποψήφιος του κεμαλικού Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Μουχαρέμ Ιντζέ.

Το απόγευμα ο κ. Ιντζέ κατήγγειλε πως το Anadolu μεταδίδει στοιχεία για εκλογικά τμήματα που δεν έχουν καν ενσωματωθεί, αφήνοντας αιχμές για χειραγώγηση του αποτελέσματος. Οι αιτιάσεις του απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση.

Οι υπόλοιποι τέσσερις διεκδικητές βρίσκονται σε μονοψήφια ποσοστά. Την τρίτη θέση κατέλαβε ο φιλοκούρδος Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που διεξήγαγε την καμπάνια του μέσα από την φυλακή και κατάφερε να αποσπάσει το 8,25%. Απογοητευτική είναι η επίδοση της εθνικίστριας Μιράλ Ακσενέρ, που αρχικά θεωρούνταν η πιο επικίνδυνη αντίπαλος για τον κ. Ερντογάν, όμως αποσπά μόλις το 7,38%. 

Στον χάρτη, ο κ. Ερντογάν φαίνεται πως κυριαρχεί στην Ανατολία. Ο κ. Ιντζέ κερδίζει μεγάλες πόλεις στα δυτικά παράλια της χώρας, κυρίως την Σμύρνη, όμως ο κ. Ερντογάν κατόρθωσε να επικρατήσει στην Κωνσταντινούπολη.

Νίκη Ερντογάν και στην Βουλή, αλλά μπαίνουν οι Κούρδοι

Στις βουλευτικές εκλογές, που γίνονται παράλληλα, η συνεργασία του ισλαμο-συντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του κ. Ερντογάν (AKP) με τους εθνικιστές του Ντεβλέτ Μπαχτσελί (MHP) καταλαμβάνει την πρώτη θέση και φαίνεται να κερδίζει απόλυτη πλειοψηφία.

Το ερντογανικό μπλοκ αποσπά το 53,59%, που αντιστοιχεί σε 342 από τις 600 έδρες του κοινοβουλίου, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία του Anadolu.

Ωστόσο, δίχως το MHP ο κ. Ερντογάν δεν μπορεί να σταθεί μόνος του στην Βουλή, καθώς το AKP δεν πετυχαίνει αυτοδυναμία, που απαιτεί 301 έδρες, για λίγους βουλευτές.

Στον αντίποδα, η συμμαχία των κεμαλιστών με δύο ακόμα κόμματα αποσπά το 33,17%.

Στην νέα Βουλή κατόρθωσε να μπει και το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), το οποίο τελικά κερδίζει περίπου το 11,5% και σπάει το φράγμα του δέκα τοις εκατό που απαιτείται για είσοδο στο κοινοβούλιο.

Η συμμετοχή υπολογίζεται πάνω από το 86%.
Πηγή: skai.gr