Μεγάλο προβάδισμα δίνει στον Ερντογάν η πρώτη μέτρηση από την επαρχία

Έκλεισαν στις 17:00 όλα τα εκλογικά κέντρα στην Τουρκία, όπου εκατομμύρια πολίτες ψήφισαν για τις κρίσιμες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Μια πρώτη εικόνα για το αποτέλεσμα αναμένεται να υπάρχει γύρω στις 18:00 το απόγευμα, ενώ λίγο πριν τις 19:00 εκτιμάται πως θα υπάρχουν τα πρώτα αξιόπιστα ποσοστά.

Οι πρώτες μετρήσεις
, που μπορεί να αλλάξουν ριζικά μέσα στο επόμενο δίωρο, θέλουν τον κ. Ερντογάν να βρίσκεται στο 52,56% με καταμετρημένο το 9% των ψήφων. Ωστόσο, έως τώρα δεν έχουν προσμετρηθεί οι ψήφοι των μεγάλων αστικών κέντρων, όπως η Κωνσταντινούπολη, που μπορούν να γείρουν την πλάστιγγα.

«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε οτιδήποτε, αλλά είμαστε καλά», δήλωσε ο κ. Ερντογάν αφού έκλεισαν οι κάλπες.

Ο κ. Ερντογάν επιθυμεί να κερδίσει την προεδρία από τον πρώτο γύρο, αποσπώντας πάνω από το 50% της λαϊκής ψήφου. Οι δημοσκοπήσεις όμως καταδεικνύουν πως δεν αποκλείεται να οδηγηθούμε σε δεύτερο γύρο, στις 8 Ιουνίου, όπου η αντιπολίτευση θα μπορούσε να συσπειρωθεί εναντίον του μοναδικού αντιπάλου του.

Ακόμα όμως κι αν ο κ. Ερντογάν κερδίσει την προεδρία, οι δημοσκοπήσεις φανερώνουν ότι η συμμαχία του ισλαμισυντηρητικού κόμματός του (AKP) με τους εθνικιστές του Ντεβλέτ Μπαχτσελί μπορεί να μην κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία εδρών στην Βουλή.

Οι πρώτες μετρήσεις τοποθετούν το AKP στο 45,38% στις βουλευτικές εκλογές.

Ο Μουχαρέμ Ιντζέ του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος κάλεσε τους πολίτες να περιφρουρούν τις κάλπες στις γειτονιές τους, αφήνοντας υπονοούμενα για κίνδυνο νοθείας. Προσέθεσε πως προτίθεται να μεταβεί στην έδρα του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου στην Άγκυρα και δεν θα κοιμηθεί έως ότου να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση.

Οι εκλογές σηματοδοτούν επίσης την αλλαγή πολιτεύματος στην Τουρκία, καθώς η προεδρία θα αποκτήσει διευρυμένες αρμοδιότητες και θα απορροφήσει τις εκτελεστικές εξουσίες της πρωθυπουργίας, η οποία θα καταργηθεί.

Πολλά στελέχη της αντιπολίτευσης έχουν καταγγείλει πως η συνταγματική αναμόρφωση είναι βλαβερή για την χώρα και έχουν προαναγγείλει πως εάν επικρατήσουν θα την ακυρώσουν.
Πηγή: skai.gr