Τoυρκία: Κράτηση 10 αλλοδαπών που επιχείρησαν «παρέμβαση» στις εκλογές

«Νομικές διαδικασίες» κατά δέκα αλλοδαπών που ανέφεραν ότι ήταν παρατηρητές των τουρκικών εκλογών, αλλά «αποπειράθηκαν να παρέμβουν σε αυτές» ανακοίνωσαν οι τουρκικές αρχές προ ολίγου. Τα δέκα άτομα κρατούνται από τις τουρκικές αρχές. 

Ο επικεφαλής του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου της Τουρκίας δήλωσε επίσης ότι έχουν ληφθεί «δικαστικά, διοικητικά και νομικά μέτρα» σχετικά με θέματα ασφαλείας των εκλογών στην επαρχία Σανλιούρφα (ή Ούρφα). Επεισόδια σημειώθηκαν νωρίτερα στην Ούρφα, όταν ο βουλευτής του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Χαλίλ Γιλντίζ, και υποστηρικτές του επιτέθηκαν σε μέλη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP μέσα σε γυμνάσιο που χρησιμοποιείται ως εκλογικό τμήμα.

«Μετά από αναφορές (για θέματα ασφαλείας), το Συμβούλιο μας δρομολόγησε τα απαραίτητα δικαστικά, νομικά και διοικητικά μέτρα» δήλωσε ο Σαντί Γκιουβέν στο πρακτορείο Anadolu.

Yποστήριξε ότι οι εκλογές σε ολόκληρη την Τουρκία συνεχίζονται ειρηνικά, με καλή προσέλευση ψηφοφόρων. Ωστόσο ΜΜΕ της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν επιθέσεις σε μέλη των κομμάτων της αντιπολίτευσης (CHP, HDP, Καλό Κόμμα) σε όλη την τουρκική επικράτεια. 

Επεισόδια σημειώθηκαν νωρίτερα στην πόλη, όταν ο βουλευτής του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Χαλίλ Γιλντίζ, και υποστηρικτές του επιτέθηκαν σε μέλη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP μέσα σε γυμνάσιο που χρησιμοποιείται ως εκλογικό τμήμα.

Αντιπολιτευόμενα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν επιθέσεις σε μέλη της αντιπολίτευσης (τους κεμαλικούς του CHP, μέλη του ΗDP και μέλη του Καλού Κόμματος). 

«Η προσέλευση δείχνει πόσο προηγμένη είναι η τουρκική δημοκρατία και πόσο αναπτυγμένη είναι η δημοκρατική της ωριμότητα. Η Τουρκία βιώνει μια δημοκρατική επανάσταση σε αυτές τις εκλογές» δήλωσε πάντως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αφότου ψήφισε.  

Πάντως, το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης, το CHP, κατήγγειλε απόπειρες νοθείας, ιδιαίτερα στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου ζουν κυρίως Κούρδοι. 

Με υψηλή συμμετοχή των τούρκων πολιτών, που εκτιμάται ότι ξεπερνά το 88%, είναι σε εξέλιξη oι  διπλές τουρκικές εκλογές. 

Τα μέτρα ασφαλείας στη γειτονική χώρα για τις εκλογές είναι πρωτοφανή. Μόνο στην Κωνσταντινούπολη πάνω από 38.000 αστυνομικοί, τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 5 ελικόπτερα και πάνω από 100 αύρες θα τηρούν την ασφάλεια, ενώ σε όλη την επικράτεια έχουν επιστρατευτεί περίπου μισό εκατομμύριο άνδρες των αρχών ασφαλείας. 

Oι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωί και κλείνουν στις 5 το απόγευμα (κοινή ώρα Ελλάδας - Τουρκίας), ενώ οι δημοσκοπήσεις και οι πολιτικές αναφορές έχουν απαγορευθεί στη γείτονα λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις προεδρικές/βουλευτικές εκλογές, αλλά οι εφημερίδες καλούν τους 56 εκατ. ψηφοφόρους να ψηφίσουν. Κατά τις 7.30 το απόγευμα αναμένεται να έχει καταμετρηθεί το 20% των ψήφων, ενώ στις 9.30 το βράδυ εκτιμάται ότι θα υπάρχει ένα ενδεικτικό αποτέλεσμα. 

Από τις 4.50 το απόγευμα  η τηλεόραση του ΣΚΑΪ θα καλύψει τις τουρκικές εκλογές με ειδική εκπομπή. Η Εύα Αντωνοπούλου στο στούντιο και ο Μανώλης Κωστίδης από την Τουρκία μαζί με διεθνολόγους, καθηγητές και δημοσιογράφους αναλύουν όλα τα σενάρια της επόμενης μέρας στη γείτονα χώρα. Συνεχής κάλυψη από το ραδιόφωνο και το skai.gr.
Πηγή: skai.gr