Κλείσιμο

Τουρκία: Έκτακτα μέτρα ασφαλείας στην πόλη Ούρφα της Τουρκίας

«Αναγκαία μέτρα» για τη διατήρηση της ασφάλειας στην επαρχία Σανλιούρφα, γνωστή και ως Ούρφα, στη νοτιοανατολική Τουρκία στα σύνορα με τη Συρία, ανακοίνωσε την Κυριακή ο επικεφαλής του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu. Στη Σανλιούρφα υπάρχει ισχυρή παρουσία  κουρδικού πληθυσμού. 

Επεισόδια σημειώθηκαν νωρίτερα στην πόλη, όταν ο βουλευτής του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Χαλίλ Γιλντίζ, και υποστηρικτές του επιτέθηκαν σε μέλη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP μέσα σε γυμνάσιο που χρησιμοποιείται ως εκλογικό τμήμα.

Αντιπολιτευόμενα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν επιθέσεις σε μέλη της αντιπολίτευσης (τους κεμαλικούς του CHP, μέλη του ΗDP και μέλη του Καλού Κόμματος).

Με υψηλή συμμετοχή των τούρκων πολιτών, που εκτιμάται ότι αγγίζει το 88%, είναι σε εξέλιξη  διπλές τουρκικές εκλογές. Μιλώντας σε τούρκους δημοσιογράφους, ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας δήλωνε νωρίτερα ότι η εκλογική διαδικασία εξελίσσεται ομαλά.

Τα μέτρα ασφαλείας στη γειτονική χώρα για τις εκλογές είναι πρωτοφανή. Μόνο στην Κωνσταντινούπολη πάνω από 38.000 αστυνομικοί, τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 5 ελικόπτερα και πάνω από 100 αύρες θα τηρούν την ασφάλεια, ενώ σε όλη την επικράτεια έχουν επιστρατευτεί περίπου μισό εκατομμύριο άνδρες των αρχών ασφαλείας.

Oι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωί και κλείνουν στις 5 το απόγευμα (κοινή ώρα Ελλάδας - Τουρκίας), ενώ οι δημοσκοπήσεις και οι πολιτικές αναφορές έχουν απαγορευθεί στη γείτονα λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις προεδρικές/βουλευτικές εκλογές, αλλά οι εφημερίδες καλούν τους 56 εκατ. ψηφοφόρους να ψηφίσουν. Κατά τις 7.30 το απόγευμα αναμένεται να έχει καταμετρηθεί το 20% των ψήφων, ενώ στις 9.30 το βράδυ εκτιμάται ότι θα υπάρχει ένα ενδεικτικό αποτέλεσμα. 

Από τις 4.50 το απόγευμα  η τηλεόραση του ΣΚΑΪ θα καλύψει τις τουρκικές εκλογές με ειδική εκπομπή. Η Εύα Αντωνοπούλου στο στούντιο και ο Μανώλης Κωστίδης από την Τουρκία μαζί με διεθνολόγους, καθηγητές και δημοσιογράφους αναλύουν όλα τα σενάρια της επόμενης μέρας στη γείτονα χώρα. Συνεχής κάλυψη από το ραδιόφωνο και το skai.gr.


Πηγή: skai.gr