Κλείσιμο

Οι γυναίκες οδηγούν και με τον νόμο στην Σαουδική Αραβία

Ελεύθερες να οδηγούν δίχως την κηδεμονία των ανδρών είναι από τα μεσάνυχτα οι γυναίκες στην Σαουδική Αραβία, καθώς το υπερσυντηρητικό βασίλειο έθεσε τέλος στην σχετική απαγόρευση.

Λίγο μετά την αλλαγή της ημέρας οι πρώτες γυναίκες οδηγοί έκαναν την πανηγυρική εμφάνισή τους στο δρόμους της χώρας. Σε πολλές περιπτώσεις άνδρες συγγενείς τους κάθισαν στην θέση του συνοδηγού για να δείξουν πως αποδέχονται και υποστηρίζουν την αλλαγή.

Έως σήμερα η Σαουδική Αραβία ήταν η μοναδική χώρα στον κόσμο που απαγόρευε την οδήγηση σε γυναίκες, υποχρεώνοντάς τες είτε να εξαρτώνται από συγγενείς τους είτε να προσλαμβάνουν άνδρες οδηγούς για τις μετακινήσεις τους – κάτι που ήταν αδύνατο για τα μικρομεσαία και φτωχά στρώματα.

Ο τερματισμός της απαγόρευσης αποφασίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο των προσπαθειών του νέου διαδόχου του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, για αναμόρφωση της κοινωνίας. Στις αρχές Ιουνίου οι Αρχές άρχισαν να εκδίδουν διπλώματα οδήγησης για γυναίκες.

Ωστόσο, η αλλαγή ήλθε υπό τη σκιά της σύλληψης επιφανών ακτιβιστριών που έχουν αγωνιστεί για τα δικαιώματα των γυναικών στην Σαουδική Αραβία και είχαν πρωτοστατήσει στις προσπάθειες για την άρσης της απαγόρευσης στην οδήγηση.

Οκτώ πρόσωπα παραμένουν υπό κράτηση, σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία. Ορισμένες κρατούνται επί περισσότερο από έναν μήνα δίχως απαγγελία κατηγοριών ενώ ενδέχεται να παραπεμφθούν σε αντιτρομοκρατικό δικαστήριο που θα μπορεί να επιβάλει έως και 20ετή κάθειρξη.

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει μάλιστα πως φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν τις κρατούμενες ως προδότες και επίδοξες κατασκόπους. Αναλυτές δήλωσαν στο αμερικανικό δίκτυο CNN πως οι συλλήψεις αποσκοπούσαν στο να μην πιστωθεί στις ακτιβίστριες η άρση της απαγόρευσης.


AP Photo/Nariman El-Mofty

Ένα (μικρό) βήμα

Μολονότι οι γυναίκες δικαιούνται να οδηγούν στην Σαουδική Αραβία, το βασίλειο, που ασπάζεται μια από τις συντηρητικότερες εκδοχές του σουνιτικού ισλάμ έχει ακόμα ένα από τα πιο περιοριστικά νομικά πλαίσια στον κόσμο. Οι γυναίκες χρειάζονται την συγκατάθεση ανδρών κηδεμόνων τους προκειμένου να εργαστούν, να σπουδάσουν, να παντρευτούν ή να ταξιδεύσουν, μεταξύ άλλων.

Συνήθως κηδεμόνες είναι ο πατέρας ή ο σύζυγός τους, όμως τον ρόλο μπορούν να αναλάβουν ο αδελφός ή ακόμα και ο γιός τους.

Η προσπάθεια για το δικαίωμα των γυναικών στην οδήγηση άρχισε το 1990, όταν ομάδα ακτιβιστριών συνελήφθη ενώ οδηγούσε στην πρωτεύουσα Ριάντ. Οι προσπάθειες των γυναικών αναζωπυρώθηκαν το 2008 και εν συνεχεία μεταξύ 2011 και 2014, με «όπλο» την κοινωνική δικτύωση.


Εκπαίδευση με καρτ (AP Photo/Nariman El-Mofty)
Πηγή: skai.gr