Η Τουρκία ψηφίζει για το μέλλον της και για το αύριο του Ερντογάν

Το μέλλον της Τουρκίας αλλά και του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλούνται να επιλέξουν οι ψηφοφόροι στην Τουρκία, στις πιο κρίσιμες εκλογές των τελευταίων ετών στην γειτονική χώρα.

Περισσότεροι από 56 εκατομμύρια πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Τα τμήματα θα ανοίξουν στις 8:00 το πρωί και θα κλείσουν στις 17:00 το απόγευμα σε ολόκληρη την επικράτεια.

Προτεραιότητα θα δοθεί στην καταμέτρηση των ψήφων για την προεδρία, η οποία μετά τις αυριανές κάλπες αποκτά ευρύτατες εκτελεστικές εξουσίες και απορροφά τις αρμοδιότητες του πρωθυπουργού, ο θώκος του οποίου καταργείται.

Θα κερδίσει;

Ο κ. Ερντογάν έχει επικρατήσει σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις στις οποίες έχει λάβει μέρος από το 2002, και εάν επανεκλεγεί στην προεδρία θα έχει την δυνατότητα να παρατείνει την 16ετή κυριαρχία του τουλάχιστον έως το 2023.

Ωστόσο για την ώρα παραμένει ασαφές αν θα τα ξανακαταφέρει, καθώς για πρώτη φορά η αντιπολίτευση φαντάζει συνασπισμένη, η οικονομία – παραδοσιακά το δυνατό χαρτί του προέδρου – έχει αρχίσει να ασθμαίνει, ενώ ο κυριότερος ανθυποψήφιός του, ο Μουχαρέμ Ιντζέ, κέρδισε τις εντυπώσεις στην προεκλογική περίοδο.

Οι δημοσκοπήσεις δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο κ. Ερντογάν να λάβει λιγότερο από το 50% της λαϊκής ψήφου την Κυριακή, που σημαίνει ότι η προεδρία θα κριθεί στον δεύτερο γύρο, στις 8 Ιουλίου, όπου η αντιπολίτευση θα μπορεί να συσπειρώσει τις δυνάμεις της υπέρ του αντιπάλου του.

Ο «σουλτάνος» θα είναι σε κάθε περίπτωση το φαβορί, όμως είναι φανερό πως δεν θέλει να ρισκάρει το «ένας εναντίον ενός» στον δεύτερο γύρο.

Ακόμα όμως κι αν ο κ. Ερντογάν κερδίσει την προεδρία, οι δημοσκοπήσεις φανερώνουν ότι η συμμαχία του ισλαμισυντηρητικού κόμματός του (AKP) με τους εθνικιστές του Ντεβλέτ Μπαχτσελί μπορεί να μην κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία εδρών στην Βουλή.

Σε αυτή την περίπτωση, ο κ. Ερντογάν θα μπορούσε να διασπάσει την αντιπολίτευση επιδιώκοντας κοινοβουλευτικές συμμαχίες, όπως έχει προαναγγείλει, να προκηρύξει επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές, ή – στο ακραίο σενάριο – να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να κυβερνά με διατάγματα.

Αιφνιδιασμός

Τα προηγούμενα χρόνια ο κ. Ερντογάν επωφελούνταν από τον κατακερματισμό της αντιπολίτευσης, όμως αυτή τη φορά φαίνεται πως ακόμα και ο ίδιος αιφνιδιάστηκε από την διάθεση των αντιπάλων του να σχηματίσουν κοινό μέτωπο.

Το κεμαλικό Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) του κ. Ιντζέ, το εθνικιστικό κόμμα IYI της Μεράλ Ακσενέρ και η ισλαμική παράταξη SP του Τεμέλ Καραμολάογλου συνεργάζονται εναντίον του ερντογανικού μπλοκ στις βουλευτικές κάλπες, μολονότι πρόκειται για τρεις παρατάξεις που έχουν ελάχιστα κοινά σημεία. Το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με αυτό το απροσδόκητο τρίδυμο.

Ειδικά ο κ. Ιντζέ έχει «ηλεκτρίσει» το προεκλογικό σκηνικό με δεκάδες εντυπωσιακές εμφανίσεις, ενώ δεν έχει διστάσει να κονταροχτυπηθεί με τον κ. Ερντογάν στα αιχμηρά και ειρωνικά σχόλια.

Ο 64χρονος πρόεδρος αντίθετα δεν έχει κατορθώσει να επαναλάβει τις άλλοτε θεματικές προεκλογικές του εκστρατείες, παρά τις εκατοντάδες ομιλίες και την σχεδόν μονοπωλιακή προβολή του από τα μέσα ενημέρωσης.

Αντιμετώπισε χαμόγελα όταν υποσχέθηκε την ίδρυση κρατικών καφενείων που θα σερβίρουν ολημερίς φρέσκο τσάι και κέικ. Διακωμωδήθηκε από τους αντιπάλους του όταν περηφανεύτηκε πως πλέον όλοι στην Τουρκία διαθέτουν ψυγείο. «Που κρατούσαμε το φαγητό μας πριν από εσένα Ερντογάν; Στις κουφάλες δέντρων;» γέλασε ο κ. Ιντζέ.

Οικονομία (;)

Αποκούμπι του κ. Ερντογάν ήταν πάντοτε η ισχύς της τουρκικής οικονομίας όμως πλέον αυτό το πλεονέκτημα έχει συρρικνωθεί, καθώς ο πληθωρισμός κινείται σταθερά πάνω από το 10% και η λίρα έχει χάσει περίπου το ένα πέμπτο της αξίας της έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους.

Με τον πληθυσμό να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε εισαγωγές ενέργειας και πολλές επιχειρήσεις να έχουν χρέη σε δολάρια, η συνεχής άνοδος των τιμών και η πτώση ου νομίσματος προκαλούν σοβαρά προβλήματα.

Ο κ. Ερντογάν και οι σύμμαχοί του έχουν καταφύγει στην λύση των κατηγοριών, ισχυριζόμενοι πως μια σκιώδεις πολυεθνική συνωμοσία προσπαθεί να βλάψει την χώρα. Ο πρόεδρος έχει εξαγγείλει σειρά μεγάλων έργων στις υποδομές, ενώ στα μέσα της εβδομάδας εγκαινίασε το καινούργιο, τεράστιο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

Αύριο χωρίς Ερντογάν;

Ακόμα όμως κι αν υποθέσουμε πως ο Ερντογάν ηττάται, στην πράξη ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί.

Οι αντίπαλοί του ουδέποτε αρνήθηκαν ότι θα ήθελαν να τον δουν να διώκεται για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας, κάτι που σημαίνει πως για τον επί 16 χρόνια ηγέτη της Τουρκίας οι κάλπες είναι μια άσκηση επιβίωσης – σε πολιτικό επίπεδο τουλάχιστον.

Επιπλέον, με τους τροποποιημένους εκλογικούς κανόνες ακόμα και μη σφραγισμένα ψηφοδέλτια θεωρούνται έγκυρα, κάτι που έχει οδηγήσει την αντιπολίτευση στο να κινητοποιήσει χιλιάδες παρατηρητές ανά την χώρα.

Το σίγουρο είναι πως αυτές οι εκλογές θα κρίνουν το αύριο τόσο της Τουρκίας όσο και του Ερντογάν.

Από τις 16:50 το απόγευμα της Κυριακής, η τηλεόραση του ΣΚΑΪ θα καλύψει τις τουρκικές εκλογές με ειδική εκπομπή. Η Εύα Αντωνοπούλου στο στούντιο και ο Μανώλης Κωστίδης από την Τουρκία μαζί με διεθνολόγους, καθηγητές και δημοσιογράφους αναλύουν όλα τα σενάρια της επόμενης μέρας στη γείτονα χώρα. Συνεχής κάλυψη από το ραδιόφωνο και το skai.gr.
Πηγή: skai.gr