Κλείσιμο

Ιταλική επίθεση στον Μακρόν για το προσφυγικό πριν την άτυπη σύνοδο

Επίθεση στον γάλλο πρόεδρο Μακρόν εξαπέλυσαν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι στην Ιταλία, Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι ντι Μάιο, με αφορμή την δήλωσή του ότι η Ρώμη δεν αντιμετωπίζει πλέον προσφυγική κρίση, καθώς οι αφίξεις έχουν μειωθεί σημαντικά.

Μια ημέρα πριν την άτυπη σύνοδο κορυφής για το προσφυγικό, ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης της ακδροδεξιάς Λέγκας, κατηγόρησε τον κ. Μακρόν για υπεροψία και τον κάλεσε δηκτικά να δείξει εμπράκτως την αλληλεγγύη του ανοίγοντας γαλλικά λιμάνια σε πλοία που διασώζουν πρόσφυγες και τα σύνορα σε όσους θέλουν να περάσουν σε γαλλικό έδαφος.

Εξίσου σκληρή ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Εργασίας και επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, ο οποίος προειδοποίησε τον κ. Μακρόν ότι μετατρέπει την Γαλλία σε νούμερο ένα εχθρό της Ιταλίας στο προσφυγικό.

Πρόκειται για μια από τις πρώτες παρεμβάσεις ντι Μάιο σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, θέμα το οποίο μονοπωλεί ο κ. Σαλβίνι, έχοντας επισκιάσει τον κυβερνητικό του εταίρο.

Η αντιπαράθεση ανάμεσα σε Παρίσι και Ρώμη άρχισε χθες, όταν ο γάλλος πρόεδρος έκανε λόγο για την «λέπρα του λαϊκισμού», δήλωση που ερμηνεύτηκε ως αιχμή για τον κ. Σαλβίνι. Ο ιταλός υπουργός απάντησε λέγοντας πως η κ. Μακρόν «πίνει πολλή σαμπάνια», όπως μεταδίδει το πρακτορείο ANSA.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Ιταλία