Κλείσιμο

Μακρόν: Κυρώσεις για χώρες που δεν παίρνουν πρόσφυγες και κλειστά κέντρα

Υπέρ της επιβολής οικονομικών κυρώσεων στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν δέχονται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες τάχθηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ενώ παράλληλα πρότεινε την ίδρυση «κλειστών κέντρων», σε ευρωπαϊκό έδαφος, όπου θα διαχωρίζονται οι πρόσφυγες από τους μετανάστες.

Λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, που θα λάβει χώρα την προσεχή Πέμπτη και την Παρασκευή, ο κ. Μακρόν επισήμανε πως δεν είναι δυνατόν να επιτρέπεται σε ορισμένες χώρες να «ωφελούνται μαζικά» από την κοινοτική αλληλεγγύη, αλλά συνάμα να επιδεικνύουν «εθνικό εγωισμό» στο προσφυγικό.

«Είμαι υπέρ μηχανισμός που θα λαμβάνουν υπόψη αυτή [την κατάσταση]», προσέθεσε, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον καινούργιο πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ.

Δεν αναφέρθηκε ονομαστικά σε συγκεκριμένες χώρες, όμως η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχία έχουν επανειλημμένα αρνηθεί να δεχτούν την ποσόστωση προσφύγων που τους αναλογούσε, παρά το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει απορρίψει τελεσίδικα τις ενστάσεις τους για τον διαμοιρασμό αιτούντων άσυλο.

Τόσο ο κ. Μακρόν όσο και ο κ. Σάντεθ θα λάβουν μέρος αύριο Κυριακή στην άτυπη προπαρασκευαστική σύνοδο κορυφής της ΕΕ που θα εστιάσει συγκεκριμένα στο προσφυγικό.

Στις εργασίες θα συμμετάσχει και η Ελλάδα. Αντίθετα, οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες έχουν δηλώσει ότι θα απόσχουν, κατηγορώντας την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ πως ζήτησε την σύνοδο ώστε να απεγκλωβιστεί από την κυβερνητική κρίση που αντιμετωπίζει με αντικείμενο το άσυλο.

Όσον αφορά τους ανθρώπους που φτάνουν στην Γηραιά Ήπειρο μέσω της Μεσογείου, ο κ. Μακρόν είπε πως Παρίσι και Μαδρίτη στηρίζουν την κατασκευή κλειστών Hotspots επί ευρωπαϊκού εδάφους, όπου θα διαχωρίζονται οι πρόσφυγες από τους οικονομικούς μετανάστες.

Σημείωσε πως τα κέντρα θα χρηματοδοτούνται με κοινοτικούς πόρους και θα πρέπει να ελέγχουν ταχύτατα τους φακέλους των φιλοξενούμενων.

Το θέμα των κέντρων αναμένεται να βρεθεί στην επίσημη ατζέντα της Συνόδου Κορυφής, όμως η επικρατέστερη πρόταση είναι να κατασκευαστούν σε χώρες της βόρειας Αφρικής.

Η εναλλακτική επιλογή, σύμφωνα με ρεπορτάζ των «Financial Times», είναι η τοποθέτηση των κέντρων σε ευρωπαϊκές χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ, όπως η Αλβανία.

Το προσφυγικό έχει επανέλθει στο προσκήνιο της ευρωπαϊκής πολιτικής ζωής μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στην Ιταλία, στις αρχές Ιουνίου.
Πηγή: skai.gr