Επίθεση με χειροβομβίδα σε ομιλία του πρωθυπουργού της Αιθιοπίας, 1 νεκρός

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν στην Αιθιοπία από έκρηξη χειροβομβίδας σε συγκέντρωση όπου μιλούσε ο μεταρρυθμιστής πρωθυπουργός Αμπίι Αχμέντ.

Έως τώρα δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης. Μερικοί από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας της αφρικανικής χώρας.

Ο κ. Αμπίι έκανε λόγο για «καλά ενορχηστρωμένη επίθεση» την οποία απέδωσε σε «δυνάμεις που δεν θέλουν να δουν την Αιθιοπία ενωμένη». Δεν διευκρίνισε σε ποιους αναφερόταν.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Associated Press πως ο δράστης φορούσε στολή αστυνομικού κι ότι η χειροβομβίδα πυροδοτήθηκε αφότου οι δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να τον συλλάβουν.

Ένας από τους διοργανωτές της συγκέντρωσης είπε στο AP πως ο δράστης αρχικά προσπάθησε να εκτοξεύσει την χειροβομβίδα προς την εξέδρα όπου βρισκόταν ο πρωθυπουργός όμως εμποδίστηκε από το πλήθος.

Φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε την Αστυνομία να θέτει υπό κράτηση δύο άνδρες και δύο γυναίκες ως υπόπτους για σύνδεση με την επίθεση.

Ο 42χρονος Αμπίι ανέλαβε τον πρωθυπουργικό θώκο τον Απρίλιο, μετά την παραίτηση του προκατόχου του. Έκτοτε έχει εξαγγείλει την απελευθέρωση χιλιάδων κρατούμενων, το άνοιγμα κρατικών επιχειρήσεων σε ιδιωτικές επενδύσεις και έχει διαμηνύσει πως είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει πλήρως την συνθήκη ειρήνης που υπογράφηκε το 2000 με την Ερυθραία μετά τον διετή πόλεμο.

Έχει καινούργιος πρωθυπουργός επίσης επιτρέψει την λειτουργία δεκάδων μέσω ενημέρωσης, κυρίως ηλεκτρονικών, που είχαν μπλοκαριστεί από το προηγούμενο καθεστώς.
Πηγή: skai.gr