Η Μέρκελ χαμηλώνει τις προσδοκίες για την μίνι σύνοδο για το προσφυγικό

Χαμηλώνει τις προσδοκίες για την άτυπη σύνοδο κορυφής της Κυριακής με αντικείμενο το προσφυγικό η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, εντείνοντας τις ανησυχίες για αναζωπύρωση της κυβερνητικής κρίσης στην Γερμανία.

«Η συνάντηση της Κυριακής είναι μια […] συνάντηση εργασίας όπου δεν θα υπάρξει δήλωση συμπερασμάτων», είπε η καγκελάριος σε δημοσιογράφους, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Βυρηττό.

«Πρόκειται για μια προκαταρκτική ανταλλαγή με ενδιαφερόμενα κράτη-μέλη», προσέθεσε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η δήλωση Μέρκελ αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις στο Βερολίνο, με δεδομένο ότι ο κυβερνητικός εταίρος της, οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές, έχουν διαμηνύσει πως εάν δεν έχει βρεθεί ευρωπαϊκή λύση για το προσφυγικό έως τα τέλη του μήνα θα προχωρήσουν μονομερώς στην απαγόρευση εισόδου σε πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν καταγραφεί κι έχουν ζητήσει άσυλο σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Εάν οι Χριστιανοκοινωνιστές αψηφήσουν κατ’ αυτόν τον τρόπο την καγκελάριο, η οποία δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετη σε μονομερείς λύσεις, η κ. Μέρκελ θα πρέπει είτε να δεχτεί ταπεινωτική υποβάθμιση της εξουσίας είτε να συγκρουστεί με τους εταίρους της, με ό,τι συνέπειες θα έχει αυτό για την συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού.

Με κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού απείλησε ευθέως νωρίτερα ο επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζέεχοφερ, σε περίπτωση απομάκρυνσής του από το υπουργείο Εσωτερικών.

Τόνισε ότι η καγκελάριος αρνήθηκε να δεχθεί τις προτάσεις του κομματός του για το μεταναστευτικό, πιέζοντας για μια πανευρωπαϊκή λύση στην μεταναστευτική κρίση.

Τουλάχιστον 16 χώρες έχουν έως τώρα εκφράσει την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στη μίνι σύνοδο κορυφής, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αρχικά επρόκειτο να συμμετάσχουν οκτώ χώρες: η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Αυστρία, η Βουλγαρία και η Μάλτα. Οκτώ άλλοι ηγέτες εκδήλωσαν στη συνέχεια τη βούλησή τους να συμμετάσχουν σ' αυτή: το Βέλγιο, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Δανία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Σλοβενία και η Κροατία, σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Βίντερσταϊν, εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Πηγή: skai.gr