To τουρκικό σόου με την παραλαβή των δύο F-35 από την Άγκυρα (φωτό - vid)

Σε σόου, που θα ζήλευε και το πιο ακριβό… κέντρο διασκέδασης στην Ελλάδα εξελίχθηκε η τελετή παράδοσης των πρώτων δύο μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35 στην Τουρκία την Πέμπτη στο Fort Worth του Τέξας!



Οι γιγαντοοθόνες και τα φωτορυθμικά «έδωσαν και πήραν» με το ίδιο το υπερσύγχρονο μαχητικό να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο, λίγα μόνο εικοσιτετράωρα από τις τουρκικές εκλογές. Από την πλευρά του, τούρκος πτέραρχος έκανε λόγο για ενίσχυση της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Το πρώτο μαχητικό F-35 θα μεταφερθεί σε αεροπορική βάση στην Αριζόνα, όπου και θα πραγματοποιηθεί η εκπαίδευση των πιλότων. Το χρονοδιάγραμμα το δεύτερο αεροσκάφος θα παραδοθεί τις προσεχείς ημέρες, ενώ τα επόμενα δύο τον Μάρτιο του 2019.



Η Άγκυρα έχει ήδη παραγγείλει 30 υπερσύγχρονα F-35 και σχεδιάζει να παραγγείλει 70 ακόμα, και τα μαχητικά παίζουν αποφασιστικό ρόλο για το γόητρο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές. Ωστόσο, το Κογκρέσο απειλεί να «μπλοκάρει» την παράδοσή τους, παρότι η γείτων είναι συμπαραγωγός χώρα, λόγω της απόκτησης από την Τουρκία του ρωσικούαντιπυραυλικού συστήματος  S-400.



Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 αναμένεται να μεταφερθούν στην Τουρκία το 2020. Ο κ. Τσαβούσογλου εξήγησε πως έως τότε οι τούρκοι πιλότοι θα εκπαιδεύονται στην χρήση των αεροπλάνων επί αμερικανικού εδάφους.

Πηγή: skai.gr