ΗΠΑ: Να τερματιστεί αμέσως η βία στη Νικαράγουα

Η κυβέρνηση της Νικαράγουας «οφείλει να τερματίσει αμέσως την εκστρατεία βίας και κατατρομοκράτησης του ίδιου του λαού της», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ, η Νίκι Χέιλι.

Ο λαός της Νικαράγουας «δεν έκανε τίποτε άλλο πέρα από το να εκφράσει την άποψή του», υποστήριξε η Χέιλι, επαναλαμβάνοντας την απαίτηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ προς τη Μανάγκουα να προκηρύξει πρόωρες «ελεύθερες και δίκαιες εκλογές».

«Το να επιτραπεί στον ΟΗΕ και σε οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να μεταβούν στη Νικαράγουα είναι απολύτως απαραίτητο», συνεχίζει η ανακοίνωση της Χέιλι. Σήμερα ο πρόεδρος Ντανιέλ Ορτέγα «οφείλει να τους παραχωρήσει απόλυτα ελεύθερη πρόσβαση ώστε να μπορέσουν να διενεργήσουν έρευνα για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος του λαού της Νικαράγουας» που αποδίδονται στην κυβέρνησή του, σύμφωνα με την Aμερικανίδα διπλωμάτισσα.

Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης στη Νικαράγουα εξαπέλυσαν την Πέμπτη νέα έφοδο στην πόλη Μασάγια, όπου κάτοικοι λένε ότι έχουν εξεγερθεί, και καθολικοί ιερωμένοι αποφάσισαν να πάνε εκεί για να «αποφευχθεί μια νέα σφαγή».

Από τη 18η Απριλίου, όταν ξέσπασαν οι πρώτες διαδηλώσεις, η ΜΚΟ Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Νικαράγουα (CENIDH) κάνει λόγο για 187 νεκρούς και πάνω από 1.000 τραυματίες.
Πηγή: skai.gr