Ντιμιτρόφ: Ξέρω ότι η γλώσσα μου είναι νοτιοσλαβική

Η επίσημη γλώσσα που ομιλείται στην ΠΓΔΜ συγκαταλέγεται στις νοτιοσλαβικές γλώσσες, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ, παραμένοντας πιστός στις διακρίσεις που προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών όσον αφορά την προέλευση της «μακεδονικής» γλώσσας.

Νομίζω ότι για μας είναι υγιές να είμαστε υπερήφανοι για αυτό που είναι δικό μας και πιστεύω ότι αυτή η περιπέτεια πρέπει να τελειώσει», δήλωσε ο κ. Ντιμιτρόφ στον τηλεοπτικό σταθμό Telma, αναφερόμενος στις προσπάθειες προηγούμενων σκοπιανών κυβερνήσεων να δώσουν αρχαιοελληνικό χαρακτήρα στην τοπική γλώσσα.

Ο σκοπιανός ΥΠΕΞ έστρεψε τα βέλη του στον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβανόφ, ο οποίος πρόσκειται στην εθνικιστική αντιπολίτευση και έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να κυρώσει την συμφωνία.

Ο κ. Ντιμιτρόφ υπενθύμισε στον πρόεδρο πως το κοινοβούλιο μπορεί να υπερκεράσει το βέτο του με δεύτερη ψήφιση της συμφωνίας. Εάν αρνηθεί και πάλι να υπογράψει τον νόμο, τότε θα πρόκειται για πρόεδρο που αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, προσέθεσε.

Σημείωσε δε ότι εάν ο λαός εγκρίνει την συμφωνία στο δημοψήφισμα τότε ο κ. Ιβανόφ θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς θα αντίκειται στην βούληση των πολιτών.

Προσέθεσε πως έχει ενημερώσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για την υπερψήφιση της συμφωνίας στην σκοπιανή Βουλή, και πλέον αναμένει η Αθήνα να ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και το NATO πως δεν αντιτίθεται στην ενταξιακή διαδικασία.


Πηγή: skai.gr
TAGS: ΠΓΔΜ