Κόντε σε Μέρκελ: Πάρε πίσω το προσχέδιο της συνόδου για το προσφυγικό

Διαβεβαιώσεις από την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ πως το προσχέδιο συμπερασμάτων της άτυπης συνόδου κορυφής για το προσφυγικό δεν θα χρησιμοποιηθεί έλαβε ο ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε, όπως δήλωσε ο ίδιος.

Η Ρώμη ενοχλήθηκε έντονα από το προσχέδιο που είδε το φως της δημοσιότητας, καθώς εστίαζε ιδιαίτερα στην επαναπροώθηση προσφύγων που φτάνουν σε χώρες της βόρειας Ευρώπης στις χώρες εισόδου, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι είχε κάνει μάλιστα λόγο ακόμα και για αποχή της Ιταλίας από την σύνοδο εάν δεν αλλάξει η κατεύθυνση του εγγράφου.

«Η καγκελάριος ξεκαθάρισε πως υπήρξε μια ‘παρεξήγηση’, το προσχέδιο που δημοσιεύτηκε χθες θα μπει στο ράφι», έγραψε στο Facebook ο κ. Κόντε, τονίζοντας ότι ουδείς μπορεί να αγνοήσει τις ιταλικές θέσεις.

Προσέθεσε πως η καγκελάριος του τηλεφώνησε επειδή ανησύχησε ότι υπάρχει ενδεχόμενο η συμμετοχής της Ιταλίας στην άτυπη σύνοδο της Κυριακής, σε μια ένδειξη πως η προειδοποίηση Σαλβίνι θορύβησε το Βερολίνο.

Όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ANSA, o κ. Κόντε συνομίλησε χθες Τετάρτη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του είπε ότι είναι αδιανόητο η Ιταλία να λάβει επαναπροωθήσεις τη στιγμή που υποδέχεται το μεγαλύτερο μέρος των ροών προς την Ευρώπη.

Η εξέλιξη ενδέχεται να αυξήσει την ενδοκυβερνητική πίεση που δέχεται η κ. Μέρκελ, η οποία έχει λάβει προθεσμία έως το τέλος του μήνα από τον εταίρο της, τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας, ώστε να βρει λύση ευρωπαϊκή στο προσφυγικό.

Διαφορετικά, οι Χριστιανοκοινωνιστές έχουν διαμηνύσει πως είναι διατεθειμένοι να εφαρμόσουν μονομερώς την απαγόρευση εισόδου σε πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν καταγραφεί και ζητήσει άσυλο σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά την ένσταση της κ. Μέρκελ, ουσιαστικά απειλώντας με διάλυση τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Ιταλία