Μήνυμα ενότητας έστειλε από το Δουβλίνο η ΕΕ προς το Λονδίνο

Δεκτοί από τον Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ έγιναν στο Δουβλίνο ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Επιτροπής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ.

Η επίσκεψη εκλαμβάνεται στο Λονδίνο ως μήνυμα ενότητας από τους Ευρωπαίους ενόψει της συνέχισης των συνομιλιών για τους όρους εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι αναμένει από την πρωθυπουργό Μέι να τηρήσει τη δέσμευση που έχει αναλάβει ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με την ΕΕ η οποία θα εξασφαλίζει πως δε θα υπάρξει επιστροφή στα σκληρά σύνορα του παρελθόντος μεταξύ Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας, τότε θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ μία νομικά δεσμευτική λύση έσχατης καταφυγής.

Αυτή η «δικλείδα ασφαλείας» που έχει συμφωνηθεί προβλέπει ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα συνεχίσει να υπάγεται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς εμπορίου.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει έκτοτε προτείνει στις Βρυξέλλες αυτή η δικλείδα ασφαλείας να καλύπτει ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε να αποφευχθεί η ντε φάκτο δημιουργία εμπορικών συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου.

Αυτή η ανανεωμένη θέση του Λονδίνου, ωστόσο, έχει απορριφθεί από τον κ. Μπαρνιέ.

Μιλώντας στο πλευρό του κ. Βαράντκαρ ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι «η Ιρλανδία δεν είναι μόνη, έχει τη στήριξη όλων των κρατών μελών και αυτό δε θα αλλάξει».

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος για μια συμφωνία επί του Brexit και ως εκ τούτου υπάρχει επιτακτική ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών. Τόνισε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία επί παντός, συμπεριλαμβανομένης της δικλείδας ασφαλείας που αφορά τα σύνορα στην Ιρλανδία, τότε δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία αποχώρησης ή συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο.

Σημείωσε ότι και η άποψη του κ. Γιούνκερ είναι πως εξακολουθούν να υφίστανται σοβαρές αποκλίσεις στο θέμα των συνόρων της Ιρλανδίας και σε άλλα θέματα.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο
TAGS: ΕΕ