Hotspots εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξετάσουν οι εταίροι στη Σύνοδο Κορυφής

Το ενδεχόμενο αποστολής προσφύγων και μεταναστών που διασώζονται στη Μεσόγειο σε καταυλισμούς εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξετάσουν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Σύνοδο Κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου, σύμφωνα με πληροφορίες των «Financial Times».

Τα κέντρα θα λειτουργούν ως Hot Spots, όπου θα διαχωρίζονται οι άνθρωποι που δικαιούνται άσυλο από τους οικονομικούς μετανάστες προτού καν φτάσουν στην Γηραιά Ήπειρο, όπως φέρεται να αναφέρεται σε προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου.

Τα κέντρα καταγραφής σχεδιάζεται να κατασκευαστούν κυρίως σε αφρικανικά κράτη, όπως η Τυνησία. Οι FT επισημαίνουν όμως ότι δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο τοποθέτησής τους και σε ευρωπαϊκές χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ, όπως η Αλβανία.

Το σχέδιο ωστόσο αντιμετωπίζει σειρά πρακτικών και νομικών σκοπέλων, περιλαμβανομένης της απαγόρευσης αποστολής αιτούντων άσυλο σε χώρες που δεν θεωρούνται ασφαλείς.

Άγνωστο παραμένει επίσης ποια θα είναι η μοίρα όσων δεν κερδίζουν το δικαίωμα ασύλου στην ΕΕ, εγείροντας τον κίνδυνο συσσώρευσης στα κέντρα πλήθους μεταναστών που δεν θα μπορούν να εισέλθουν στην Ευρώπη αλλά συνάμα είτε θα αδυνατούν είτε θα αρνούνται να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Η Σύνοδος έρχεται τη στιγμή που το προσφυγικό έχει επανέλθει στο προσκήνιο της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής. Η νέα κυβέρνηση στην Ιταλία αρνείται να δεχτεί πλοία Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που μεταφέρουν διασωθέντες, ενώ στην Γερμανία η κυβέρνηση Μέρκελ υφίσταται κλυδωνισμούς λόγω του αιτήματος των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών να μη επιτρέπεται η είσοδος σε πρόσφυγες που έχουν ήδη αιτηθεί άσυλο σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Στην Σύνοδο του Ιουνίου η κ. Μέρκελ αναμένεται να επιδιώξει διμερείς συμφωνίες για επαναπροωθήσεις ανθρώπων με χώρες-πύλες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

Τον προηγούμενο μήνα η Αυστρία, η Δανία και άλλα μέλη της Ένωσης άρχισαν να εξετάζουν το ενδεχόμενο κατασκευής κέντρων φιλοξενίας εντός Ευρώπης αλλά εκτός ΕΕ.
Πηγή: skai.gr