Oι ΗΠΑ εκτοξεύουν τις αμυντικές τους δαπάνες στα 716 δισεκ. δολάρια

Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε σχεδόν ομόφωνα τα ξημερώματα της Δευτέρας ένα νομοσχέδιο που εκτοξεύει τις αμερικανικές αμυντικές δαπάνες στα 716 δισ. δολάρια (618 δισ. ευρώ) για το επόμενο οικονομικό έτος, υποστηρίζοντας τις εκκλήσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για ενίσχυση της πολεμικής μηχανής της χώρας.

Το νομοσχέδιο (National Defense Authorization Act - NDAA) ψηφίστηκε τη Δευτέρα με 85 ψήφους υπέρ και 10 ψήφους κατά εν μέσω ισχυρής διακομματικής στήριξης.

Η Γερουσία αποφάσισε για το 2019 την εκταμίευση 639 δισεκ. δολαρίων για βασικές δαπάνες όπως η αγορά νέων όπλων, πολεμικών πλοίων και στρατιωτικών αεροσκαφών, καθώς και για τις αποδοχές των στρατευμάτων, ενώ παράλληλα διαθέτει επιπλέον 69 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση των εν εξελίξει στρατιωτικών επιχειρήσεων στις οποίες έχει εμπλακεί ο στρατός των ΗΠΑ.

Για να γίνει νόμος, το νομοσχέδιο πρέπει να συγχωνευθεί με το νομοσχέδιο της Βουλής των Αντιπροσώπων που επιψηφίστηκε στα τέλη Μαΐου με συντριπτική πλειοψηφία (351-66). Ενώ το νομοσχέδιο της Γερουσίας πληροί τις περισσότερες από τις απαιτήσεις της αμερικανικές κυβέρνησης περιέχει επίσης αρκετές τροπολογίες που αναμένεται να προκαλέσουν τριβές με τον Λευκό Οίκο.

Μια από τις επίμαχες τροπολογίες εμποδίζει τον αμερικανικό στρατό να παρέχει εναέριο ανεφοδιασμό για αεροσκάφη που η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της χρησιμοποιούν για να πραγματοποιήσουν αεροπορικές επιδρομές κατά της Υεμένης από το Μάρτιο του 2015.

Πέρυσι, οι αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ είχαν αυξηθεί και πάλι στα, 700 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: skai.gr